Един от скритите фаворити за спечелване на световното първенство по снукър Стивън Магуайър е аут от шампионата на света, провеждащ се в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Шотландецът напуска най-престижната снукър-надпревара още в първия кръг за втора поредна година, като този път той бее победен с 10-9 фрейма в първи кръг от Райън Дей.

Магуайър беше повел с 2-1 части в началото на първата сесия, но след това беше пометен в последвалите четири фрейма. Все пак той минимизира щетите, спечелвайки деветия фрейм.

Вечерната сесия стартира отлично за Магуайър, който спечели тактическото надиграване и намали пасива си на 4-6. Дей спечели следващата партия, която се оказа игра на дребно, а след халф-сенчъри брейк от 69 точки поведе с 8-4.

Магуайър записа серия от 56 точки във фрейм №13, но сдаде инициативата. Пред уелсецът се откри великолепна възможност да разчисти цветовете и да дръпне с цели пет партии, но след вкарването на жълтата той си постави снукър по зелената. В крайна сметка Стивън измъкна партията, а след чудесен сенчъри брейк от 134 точки намали на 6-8.

Халф-сенчъри брейк от 60 точки, гарниран с малка серия от 31 пункта на Дей го изстреляха напред в резултата с 9-6 части и той беше на една крачка от място на осминафиналите.

Опрян до стената, Магуайър показаха характер и наниза три халф-сенчъри брейк от 58, 74 и 91 точки, изравнявайки резултата на 9-9 и вкарвайки срещата в нейния пълен формат.

Макар да имаше психологическото предимство в последния фрейм, шотландецът не успя да вземе контрола върху масата и само изгледа как Дей нанизва солиден халф-сенчйри брейк от 92 точки. В следващия кръг уелсецът ще играе срещу Джъд Тръмп или Том Форд.