Майкъл Уосли хвърли една от най-големите бомби в новата история на световните първенства по снукър, елиминирайки един от фаворитите за трофея Динг Джънхуей с 10-9 фрейма в мач от първи кръг.

Динг със сигурност е един от играчите на сезона, печелейки четири ранкинг-титли, с което той изравни постижението на Стивън Хендри. Мечтата на най-силният азиатец да спечели световната титла обаче се отлага с поне една година. За да го подкрепя, специално от Китай пристигна неговият баща.

Дебютантът на световни първенства Уосли, №73 в ранглистата, показа завидно самочувствие и се справи отлично с напрежението в шефийлдския театър „Крусибъл”. Това е неговият първи ранкинг 1/8-финал в кариерата.

Динг водеше с 6-3 след първата сесия, след изоставане с 2-3, като според повечето специалисти двубоят просто трябваше да се доиграе. Уосли обаче спечели първите три партии във втората сесия, избухвайки със сенчъри брейк от 135 точки и изравни на 6-6.

Китаецът дръпна с два фрейма, след халф-сенчъри брейкове от 73 и 64 точки, но Уосли изравни на 8-8, показвайки здрави нерви при „игра на дребно” в последвалите два фрейма.

Динг все пак си осигури пол-позишън в срещата, печелейки фрейм №17, но 24-годишният англичанин изригна със стотачка от 103 точки, за да вкара мача в неговия пълен формат.

Последната партия продължи 40 минути. Динг поведе с 53-46 точки, когато пропусна да реализира последната червена топка на масата. След размяна на сейфти удари Уосли успя да вкара червената за средния джоб след флук. Той разчисти до синя включително и поведе с 15 точки.

За да бъде драмата пълна, Динг постави три снукъра по розовата топка, но дебютантът се измъкваше по фантастичен начин. Накрая той вкара розовата и сензационно обезглави азиатеца.

„Не бих играл снукър, ако не вярвах, че мога да победя всеки. Изправих се срещу един от фаворитите, който направи такъв страхотен сезон и бях доволен да изравня резултата на 9-9”, каза Уосли.

Динг добави: „Имах доста шансове, но не ги реализирах. Понякога излизах от позиции заради сукното и това направо убиваше мен и играта ми. Трябваше да спечеля повече фреймове, но той беше брилянтен, все едно играх срещу Джъд Тръмп от 2011 година. Той е страхотен реализатор, много добър играч под напрежение. Бях изненадан, че той игра толкова силно. Почти всеки път, когато спечеля турнир, отпадам в първия кръг на следващата надпревара. Навярно печеля твърде много”.

Както припомни и Gol.bg преди повече от две седмици, Динг имаше нещастието да спечели Чайна Оупън. Статистиката сочи, че победителят на Чайна Оупън никога не успява да спечели най-важния турнир в календара – световното първенство.

На 1/8-финалите сензацията Уосли, преминал през 4 квалификационни кръга, за да играе в Шефийлд, ще мери сили с Марк Дейвис или Доминик Дейл.