Джон Хигинс стана поредният фаворит, който бе елиминиран още в първи кръг на световното първенство по снукър, което се провежда в Шефийлд. Магьосника от Уишоу загуби със 7-10 фрейма от своя приятел и ментор в ранните си състезателни години Алан Макманас.

Още по темата

Хигинс започна втората сесия при пасив от 3-6 фрейма и макар да реализира два щастливи флука, така и не успяваше да вземе контрол върху масата. Двамата шотландци влязоха в поредица от много качествени защитни удари, изчаквайки грешка на противника.

Макманас поведе с 48-18 точки, когато игра сейфти по последната останала на масата червена топка. Последва нова серия от висококачествени защитни удари. Джон опита крос-дабъл за средния ляв джоб, но не успя. От своя страна неговият опонент веднага опита подобен удар и реализира червена топка с великолепен крос-дабъл, повеждайки със 7-3 части.

Четирикратният световен шампион наниза хубав брейк от 42 точки, но закачи друга червена топка при опит за вкарване в горния десен джоб и сдаде реда си. Алан осъществи фантастичен плант с три червени топки за горния десен джоб, а след това направи пълно разчистване, записвайки халф-сенчъри брейк от 88 точки за аванс от 8-3.

Макманас поведе с 52-6 точки в следващата партия, когато пропусна червена с удължител за горния ляв джоб, при пет останали червени топки на масата. По-успешният от двамата шотландци направи груб пропуск при стрелба за горния десен джоб, но червена топка влезе по фантастичен начин в „жълтия” джоб. Той разчисти масата, завършвайки с трудна решителна черна топка, залепена на горния борд, за да съкрати пасива си на 4-8.

43-годишният шотландец не се пропука и отговори със страхотен и много труден халф-сенчъри брейк от 61 точки, в който отново показа висш пилотаж с реализирането на плант. Така той поведе с 9-4 и се доближи само на една партия от победата.

Опрян до стената, Хигинс вдигна оборотите и избухна с първия сенчъри брейк в двубоя – серия от 111 точки, благодарение на която той намали пасива си на 5-9.

Постигнал серия от 43 точки, Макманас преподряза черната топка за горния ляв джоб и пропусна възможността да сложи точка на спора. Двамата майстори влязоха в размяна на сейфти-удари. Много силен защитен удар на Хигинс предизвика неговият съперник да търси атаката и той сгреши, оставяйки лесна позиция на Джон, който наниза халф-сенчъри брейк от 67 точки и намали на 6-9.

Последва нов силен фрейм на четирикратния световен шампион, в който той конструира солиден халф-сенчъри брейк от 94 пункта и авансът на неговия опонент бе сведен само до две партии.

Макманас обра овациите на публиката с два невероятни планта, с участието на три топки и в двата случая. По-опитният шотландец се бореше с масата и след 29 точки избра сейфти. Хигинс поведе с 16 точки, при три останали червени топки на масата. Алан вкара дълга топка за горния ляв джоб, но малко след това пропусна последната червена за същия джоб.

Хигинс реализира червената топка, но преподряза синята за средния десен джоб и само изгледа как неговият съперник вкарва до розова включително, за да подпечата победата си с 10-7.

На осминафиналите Макманас ще се изправи срещу световния шампион от 1997 година Кен Дохърти.