Петкратният световен шампион Рони О'Съливан отново доказа защо е смятан за най-гениалния играч в историята на снукъра. Ракетата разби своя близък приятел Матю Селт с 6-0 на осминафиналите на втория по сила турнир в календара UK Championship, заключвайки мача по възможно най-добрия начин - с максимален брейк. За отбелязване, че О'Съливан играе на турнира с контузен глезен на левия крак.

Селт взе крехка преднина, но сдаде инициативата и след размяна на класни сейфти удари Рони намери откриваща червена. Той конструира халф-сенчъри брейк от 76 точки и спечели първата партия.

Във втория фрейм спаринг-партньорът на Ракетата през последните години поведе с двайсетина точки, но отново не успя да постигне голяма серия. Петкратният световен шампион успя да запише серия от 43 точки и удвои аванса си.

До почивката Матю така и не успя да разкрие пълния си потенциал. Той реализира едва дванайсет точки и въпреки добрите изяви в дефанзивен план, изпитваше трудности с вкарването. О'Съливан постигна два халф-сенчъри брейка от 61 и 52 точки, за да поведе с 4-0 части.

Следващите две партии се оказаха последни в мача, но за тях ще се говори още дълго време. В първата от тях Ракетата беше в график за максимален брейк от 147 точки, но пропусна черната топка от оригиналната й позиция след реализирането на 12-тата червена топка.

В шестата партия най-гениалният играч в историята на снукъра отново тръгна за максимум. Той имаше трудна маса пред себе си, но с великолепни изпълнения успя да стигне до цветните топки.

След леко пресилване в пласирането по зелената топка, Рони вкара кафявата и изигра синята от сравнително трудна позиция за средния десен джоб.

Топката се заклати между челюстите на джоба, но все пак успя да влезе деликатно в него, а секунди след това Ракетата вкара черната и записа своя втори за годината и общо 13-и максимален брейк, взимайки чек на стойност 44 000 паунда.

Интересното е, че първият максимум на О'Съливан за тази година също беше в последен фрейм на мача, като той го направи във финала на Уелш Оупън срещу Динг Джънуей.

На четвъртфиналите Рони ще играе с шотландеца Антъни Макгил, който вчера сензационно победи своя идол Джон Хигинс.

Снимки: Моник Лимбос