Шон Мърфи е на четири партии от спечелване на силния снукър-турнир Мастърс, водейки с 6-2 на Нийл Робъртсън след първата сесия на финала.

Робъртсън сбърка лесна розова топка в първата партия и неговият противник го наказа с халф-сенчъри брейк от 64 точки, за да спечели фрагментарния втори фрейм малко по-късно.

Мърфи разкри своя изключителен брейкбилдинг в третия фрейм, в който избухна със стотачка от 127. После той добави хубава серия от 76 точки, дръпвайки напред с 4-0.

След кратката почивка се стигна до размяна на сейфти удари и доста грешки, като англичанинът свали впечатляващите си показатели при опит за вкарване. Нийл получи своя шанс, но направи слаб сейфти шот и загуби пета поредна партия.

Все пак Машината от Мелбърн спря пропадането си и наниза халф-сенъри брейк от 80 точки, благодарение на който се разписа.

Радостта му бе твърде кратка, защото британецът възстанови преднината си от пет партии, когато пое контрола върху масата и след единичната червена топка добави брейк от 69.

В осмата партия левичарят поведе, но изпусна инициативата и се оказа догонващ в резултата. Мърфи обаче също оплете конците и в крайна сметка Робъртсън намали изоставането си на 2-6.

Доиграването на финалния мач започва в 21.00 часа българско време.