Марк Алън е новият шампион на снукър-турнира България Оупън, побеждавайки на финала в столичната зала "Универсиада" Райън Дей с 4-0 части.

Двубоят започна с халф-сенчъри брейкове от 65 и 76 на Алън, който набързо извървя половината път до титлата, а неговият противник се отчете само с общо три единични червени топки.

Северноирландецът взе преднина и в третата партия след серия от 56, но неговия опонент все пак навакса изоставането, взе нужните му два снукъра и интригата се завърна. 

Авансът на Алън беше сведен до 13 точки, при останали само розова и черна топка. Двамата британци си размениха по няколко класни удара, но Дей направи грешка, заложи розовата и Марк дръпна с 3-0.

Той продължи да вкарва топка след топка и в четвъртия фрейм, но спря на 35, за да видим грешка за ъгловия джоб от Дей след 34 реализирани пункта. 

При само една останала червена топка на масата разликата бе само една точка в полза на Пистолета, но малко след това той разчисти до розова топка включително и подпечата победата си.

По пътя към финала Алън победи Рос Мюир, световния шампион Стюърт Бингъм, Найджъл Бонд, Майкъл Холт, Майк Дън и двукратния световен шампион Марк Уилямс.

Марк си тръгва от София с чек на стойност 18 750 паунда, докато за уелсеца остават 9000 паунда от наградния фонд.

Вижте всички шампиони на България Оупън:
2012 година: Джъд Тръмп - Джон Хигинс 4-0
2013 година: Джон Хигинс - Нийл Робъртсън 4-1
2014 година: Шон Мърфи - Мартин Гулд 4-2
2015 година: Марк Алън - Райън Дей 4-0