Втората щека на Китай Лян Уенбо изненадващо триумфира на новия снукър-турнир English Open, побеждавайки на финала фаворита Джъд Тръмп с 9-6.

В първата сесия китаецът взе превес от 5-3 части, постигайки четири халф-сенчъри брейка, срещу три за неговия английски опонент. Прическата намали резултата на 4-5 в началото на вечерната сесия, когато избухна с първата стотачка във финала - поредица от 132 точки.

Уенбо не се уплаши и в следващите два фрейма не позволи на своя опонент да вкара нито една топка, като на свой ред постигна серии от 84 и 98 точки. Преди паузата Тръмп минимизира щетите с брейк от 51 и намали на 5-7 части.

Англичанинът продължи в същия дух и след почивката, когато постигна серия от 50 точки, но Лян се активизира и отговори с много труден брейк от 62, за да се доближи само на партия от триумфа.

Тръмп водеше с 51-36 точки в следващата партия при три червени топки, но пропусна и остави заложена мишена на джоба. 29-годишният Лян разчисти до розова включително и спечели първата си ранкинг титра, върна се в Топ 16 и си заслужи чек за 70 000 паунда. За Тръмп остават 30 000 паунда от наградния фонд.