Световният шампион по снукър Марк Селби спечели Чайна Оупън, надигравайки на финала Марк Уилямс с 10-8 фрейма.

За двукратния световен шампион това обаче е лоша новина, ако той вярва на неписаното правило за Турнира на проклятието. Както е известно, до момента нито веднъж в историята шампионът на Чайна Оупън не е успявал да спечели световната титла в същия сезон.

За Веселяка от Лестър това е четвърта ранкинг титла за кампанията и 11-а в кариерата му. Той взе 85 000 паунда от наградния фонд, а в края сътвори страхотен обрат от пасив 7-8 части.

Загубата на финала беше двоен удар за Уилямс, защото двукратният световен първенец от Уелс остава извън основната схема за световната първенство, което започва по-късно този месец.

Левичарят гонеше своята първа ранкинг титла от 6 години насам и сега ще трябва да минава през 3 квалификационни мача, за да се класира за шефийлдския театър "Крусибъл". Най-големият фен на Селби във финала пък беше сънародникът на Уилямс - Райън Дей. Успехът на лестъреца остави Дей в Топ 16 и го прати директно на световното.

Селби пък прави най-силния сезон в кариерата си до момента, защото никога преди това не е имал кампания с повече от две ранкинг титли. Както е известно, той спечели UK Championship и Интернешънъл Чемпиъншип, които са най-добре платените турнири след световното.