54-ият в света Рори Маклауд взриви първата голяма бомба на световното първенство по снукър, побеждавайки един от големите фаворити Джъд Тръмп с 10-8 в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Мачът започна по прекрасен начин за Прическата, който дръпна с 4-0 фрейма след серии от 55 и 54 точки, а на първата почивка по нищо не изглеждаше, че в края на двубоя ще станем свидетели на драматичен развой.

Маклауд сътвори пълен обрат и до края на първата сесия не загуби нито една партия, повеждайки с 5-4 части след брейкове от 72 и 77 точки.

Двамата се захапаха във втората сесия, но при 9-7 за Маклауд трябваше да напуснат масата и до доиграят късно вечерта, защото срещата вървеше в бавно темпо.

Тръмп се доближи само на една партия от противника си и получи добра възможност във фрейм №18, но пропусна за „жълтия” джоб и майсторът на бавната игра Маклауд го довърши, за изненада на всички експерти.

Още по време на мача стана ясно, че поставеният под №2 в схемата Тръмп се е контузил дни преди турнира и травмата очевидно се е отразила на играта му. Така във втори кръг Рори ще играе със Стивън Магуайър.