Стефка Костадинова призова за спасение на щангите. Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) обяви, че ще съдейства за среща между министъра на спорта Свилен Нейков и шефа на федерацията по щанги Антон Коджабашев, на която да се постигне съгласие за лиценза.

"Нямаме нужда от 100 федерации, защото няма много време до игрите в Лондон", заяви легендарната атлетка.
Свилен Нейков пък гарантира, че България ще изпрати състезатели по вдигане на тежести на олимпиадата.

Проблемите на този спорт бяха основна тема на Общото събрание на БОК вчера. "Нямаме финансиране, нямаме заплати, нямаме екипировка. Нашият последен шанс за участие в игрите е да отидем на световното първенство в Париж, което е последна олимпийска квалификация", проплака Антон Коджабашев.

Междувременно в далечен Казан (Рус) на европейското по вдигане на тежести се разгоряха нови скандали с участието на българи. Титлата на 17-годишния Валентин Христов, който дезертира с помощта на Златан Ванев в Азербайджан, беше отнета.

Родният талант, който вдига в група "Б" на кат. 56 кг, записа 262 кг двубой, колкото има и шампионът Олег Сирхи (Молд) в група "А". Но нашият тежкоатлет е с 480 г по-лек от молдовеца и трябваше да се окичи със злато.

Представителят на европейската федерация Марек Джевовски изясни защо е отнета титлата на Валентин. "Много ми е жал за него, но ако документите му бяха пристигнали в понеделник до 14,00 ч, всичко щеше да е наред".

"Тях обаче още ги няма. Не можем да нарушим правилата, така че едва ли ще има смисъл от контестацията на азерската федерация", обясни Джевовски. Той намекна и за проблемите у нас: "В България има три федерации и никой не знае коя е официалната."


Според азерските босове Христов е с напълно редовни документи, тъй като е получил паспорт от новата си родина на 6 април. Същия ден Върховният административен съд отне лиценза на федерацията на Коджабашев и на практика Вальо е свободен агент.