Последният планински етап в Алпите в обиколката на Франция най-накрая доведе до смяна на лидера във временното класиране.

Томас Воклер се провали на митичното изкачване на Алп Д'Уес и загуби почти три минути, с което съблече и жълтата фланелка.

Новият лидер е Анди Шлек, който заедно с Алберто Контадор атакува в самото начало на етапа и двамата почти през цялото време караха в откъснала се група, но до края не успяха да направят сериозна разлика на Кадел Еванс.

Така в утрешния етап по часовник борбата за крайната победа ще бъде между Кадел Еванс и Анди Шлек. Люксембургецът има преднина от 57 секунди и двамата имат напълно равни шансове за краен успех.

Днешният 19-ти етап бе почти пълно копие на вчерашния кралски етап, тъй като имаше три изключително тежки височини.

Още на първата височина Алберто Контадор предприе атака и Кадел Еванс и Томас Воклер не успяха да го прихванат. Кадел Еванс дори трябваше да смени велосипеда си и така реши да остане да кара заедно с основната група.

Воклер обаче упорито опитваше да застигне каращите отпред Контадор и Шлек и така изхаби ненужно много сили. Така на втората височина изведнъж силите му секнаха и той също се отказа, включвайки се в групата.

 Няколко километра преди края на втория връх - Галибие, Кадел реши сам да предприеме преследване на групичката на Контадор и Шлек и започна да топи разликата, която бе стигнала около 1.50 минути.

Така при спускането след Галибие разликата между двете групи бе само 30 секунди, но Воклер бе изостанал сериозно назад на две минути.

След като спускаха стръмнината групите на Контадор и Еванс се събраха и така започнаха да се дебнат, с което позволиха на Воклер да ги застигне.

Точно тогава обаче дойде последното изкачване - на митичния връх Алп Д'Уес и там Контадор предприе нова атака.

Той лесно се откъсна пред Анди Шлек и Кадел Еванс, а Воклер нямаше никакви сили да преследва и набързо изостана.

Към края обаче силите на Контадор, който водеше групата на бегълците през почти целия ден, се поизчерпаха. Това позволи на Самуел Санчес и съотборника на Волер - младият Пиер Роланд да го застигнат. В последния километър Роланд, който се криеше зад гърба на Санчес в преследването на Контадор използва по-свежите си сили и с мощна атака спечели победата.

Отзад пък Еванс пробва на два пъти атаки срещу Анди Шлек, за да спечели поне няколко ценни секунди преди утрешния часовник, но така и не успя да се откъсне.

Томас Воклер пък завърши на почти 3 минути изоставане и така загуби шансове дори за влизане в тройката на крайното класиране.



Класиране 19 етап:
1 Пиер Роланд 3ч.13'25“
2 Самуел Санчес + 00' 14"
3 Алберто Контадор + 00' 23"



5 Кадел Еванс + 00' 57"



8 Франк Шлек + 00' 57"
9 Анди Шлек + 00' 57"



20 Томас Воклер + 03' 22"







Временно класиране:
1 Анди Шлек 82ч.48'43“
2 Франк Шлек + 00' 53"
3 Кадел Еванс + 00' 57"
4 Томас Воклер + 02' 10"
5 Дамяно Кунего + 03' 31"
6 Алберто Контадор + 03' 55"
7 Самуел Санчес + 04' 22"
8 Иван Басо + 04' 40"
9 Том Даниелсон + 07' 11"
10 Пиер Роланд + 08' 57"