Роденият в Кения британец Крис Фруум спечели първия планински етап в обиколката на Франция, 199 километра между Томблен и Ла Планж.

Колоездачът на Скай изненада фаворитите, тъй като изпълняваше роля на помощник на лидера на тима си Брадли Уигинс на финалното изкачване. Няколкостотин метра преди края обаче той атакува и каращият зад него Кадел Еванс не успя да реагира.

Все пак австралиецът завърши втори, с равно време с Брадли Уигинс и така двамата основни фаворити за спечелване на крайната победа не успяха да вземат аванс пред съперника си в днешния етап.

Уигинс обаче излезе начело във временното класиране и отне жълтата фланелка на Фабиан Канчелара. Швейцарецът се представи изненадващо добре на изкачването, но въпреки това загуби почти две минути.

Втори във временното класиране е Кадел Еванс, на 10 секунди зад Уигинс. Неубедително в днешния етап се представиха Франк Шлек, Денис Меншов, Юрген ван дер Брьок и Андреас Кльоден, от които се очакваше да имат амбиции за борба за крайното класиране.

Така реалистично последният останал съперник на двамата големи фаворити е Виченцо Нибали, който днес завърши само на 7 секунди зад тях.

Утре е 8-мия етап, 157.5 километра между Делфор и Поренту. Етапът отново е изпълнен с много изкачвания, но финалът е на равно и не се очаква атака на някой от фаворитите.