Василена Йорданова донесе първи медал за България от Световното първенство по таекуон-до ITF за юноши и девойки в италианския град Андрия. Йорданова спечели бронза в дисциплината “форма” при девойките старша възраст, след като остана на крачка от финала. 

Българката мина убедително през първите си три противнички, надигравайки последователно Глория Рамирес от Парагвай, Юлия Швегеруд от Швеция и Камила Велкопойе от Естония. На полуфиналите се изправи срещу чехкинята Вендула Блухава, но също както на Европейското първенство в Солун по-рано през годината, не успя да я победи. 

“Доволна съм от представянето си, но можеше и по-добре. Все пак спечелих медал, което не е малко. Чехкинята ме победи и на Европейското първенство, но се надявам на следващите големи първенства нещата да се обърнат. На мен обаче силата ми е на “спаринг”, където съм 4-кратна европейска шампионка в различните възрасти. Надявам се там да се представя още по-добре и отново да взема медал”, заяви Василена Йорданова. 

Йорданова бе част и от тима на България в отборната надпревара, където нашите, в чийто състав бяха още Доника Ботева, Ивана Йонкова, Гергана Веселинска и Емилия Емилова. загубиха още първия си мач срещу отбора на Чехия след спорно съдийско решение - 2:3 гласа. Победа на българките щеше да ги изведе до полуфиналите в надпреварата или минимум бронзов медал. 

Николай Василев започна добре при юношите старша възраст, след като надигра финландеца Миро Икаелмонен, но след това загуби от беларусина Денис Шестаков. Василев, заедно с Нино Петров, Мартин Василев, Георги Герчев и Кристиян Василев, бе ше част от петорката на България в отборната надпревара, където нашите спечелиха с много хубава игра срещу тима на Словения. След това българите бяха спрени на четвъртфиналите от силния отбор на Чехия. 

По-късно тази вечер започват състезанията и на “спаринг” с юношите младша възраст.