Канада възнамерява да се кандидатира за домакин на световното първенство през 2026-та година.

Още преди да обявят официално заявката си, "Кленовите листа" бяха сериозно окуражени от президента на ФИФА Сеп Блатер.

"Канада обмисля да се кандидатира за домакин на световното първенство по футбол за мъже през 2026 година. Това показва техният голям ангажимент да промотират играта", написа Блатер в Туитър.

Канада досега никога не е била домакин на световни финали, а мъжкият национален отбор е доста непретенциозен. Той има само едно участие на Мондиал през 1986 година и в момента е на 118 място в класацията на ФИФА.

Далеч по-добре представен е женският футбол в страната. Тази година Канада ще приеме световното първенство за девойки до 20 години, а догодина ще организира и Мондиала за жени, който ще бъде първият в историята с 24 страни.

"Канада има шансът да покаже на цели свят колко добър домакин може да бъде за турнирите на ФИФА", коментира Блатер пред официалния сайт на ФИФА.

"Според ротационната система следващите турнири ще бъдат в Европа и после Азия. След това ще можем да се завърнем в Африка или Америка, особено Северна Америка".

"Ние сме единствената страна от Г8, която не е била домакин на турнир", коментира пък президентът на канадската футболна федерация Виктор Монталяни.

"Мисля, че вече се отърсваме от скромността си. Това е следващата стъпка от еволюцията ни и това ще бъде добре не само за нашата страна, но и за континента и ще помогне на съседите ни също".