Давид Ферер поднесе най-голямата изненада в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като преди минути изхвърли от надпреварата един от основните фаворити за трофея Рафаел Надал, побеждавайки го безапелационно с 3:0 сета – 6/4, 6/2, 6/3.

Интрига в днешния изцяло испански сблъсък имаше само в първите два гейма, които продължиха повече от 20 минути, но след това световният номер 1 получи някаква контузия в бедрото, която го остави като абсолютен фигурант на корта (със съвсем малки изключения).

Нито намесата на физиотерапевта, нито 10-минутната пауза, заради празничните фойерверки, помогнаха на Надал да възвърне донякъде възможността си да се придвижва по корта и въпреки че той остана до края на мача изходът на срещата бе предизвестен.

Не бива обаче ни най-малко да омаловажаваме успехът на Ферер, който успя да запази концентрация до последната минута и демонстрира феноменални отигравания, както от дъното на корта, така и в близост до мрежата и може би за мнозина изненадващо, но напълно заслужено, той продължава напред в надпреварата.

За място на финала Давид Ферер ще спори с Анди Мъри, който по-рано днес преодоля с 3:1 сета Александър Дългополов.

Статистиката от двубоя:

Ферер

 

Надал

68

1-ви сервис %

66

8

Асове

2

2

Двойни грешки

1

32

Непредизвикани грешки

34

44

Уинъри

19

 7/15

Възможности за пробив

 3/9

 

Времетраене: 2:33 ч.