На Ли (Кит) се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис след невероятно драматична победа над световната номер 1 Каролине Возняцки с 2:1 сета, в отделните части 3/6, 7/5, 6/3.

Така 28-годишната китайка стана първата представителка на най-многолюдната страна в света, достигнала до тази фаза на турнир от Големия шлем и със сигурност от идния понеделник отново ще намери място в топ 10 на световната ранглиста.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” обаче започна с надмощие на Возняцки, която типично в свой стил предпочете стабилната игра от дъното на корта и търпеливо изчакваше грешките на своята опонентка, като тази тактика и донесе успех и след 6/3 датчанката излезе напред в резултата.

Непредизвиканите грешки от ракетата на китайката продължиха и в началото на втория сет и тя допусна ранен пробив, с който допълнително усложни задачата си. В тези минути световната номер 1 изцяло контролираше събитията на корта и по всичко изглеждаше, че този полуфинал ще завърши в два сета.

Истинската драма обаче се разигра след седмия гейм, когато най-накрая Ли намери ударите си от основната линия и най-важното – успя да натисне втория сервис на своята опонентка и да запише няколко директни уинъра.

Това й позволи да върне пробива за 4/4, но в ответния гейм Возняцки отново стигна до брейк и получи правото да сервира за мача.

Датчанката дори стигна до мачбол в десетия гейм, но китайката не трепна, справи се с критичната ситуация, а след това не само че изравни резултата, но успя да спечели следващите два гейма и да прати мача в заключителния трети сет.

Там противно на очакванията Возняцки отново поведе с ранен пробив, но Ли бързо нанесе нужните корекции и след 6/3 достигна напълно заслужено стана първата финалистка в надпреварата и вече очаква своята съперничка, която ще бъде определена от двубоя между Ким Клайстерс и Вера Звонарьова.

Статистиката от мача:

На Ли

 

Возняцки

64

1-ви сервис %

64

4

Асове

0

5

Двойни грешки

5

51

Непредизвикани грешки

24

42

Уинъри

10

 7/10

Възможности за пробив

 6/13

 

Времетраене: 2:35 ч.