Лидерът в световната ранглиста и поставен под номер 1 в основната схема Рафаел Надал се класира за финала на престижния международен тенис турнир от сериите “Мастърс 1000” в Рим с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В изключително зрелищен полуфинален сблъсък “Краля на клея” срази с 2:0 сета французина Ришар Гаске, в отделните части 7/5, 6/1, като по този начин нанесе девета поредна загуба на своя опонент в преките им сблъсъци.

Иначе днешният мач на централния корт на Форо Италико задоволи претенциите и на най-взискателните приятели на аристократичната игра, като предложи куп спиращи дъха отигравания и много емоции.

В началото на срещата изглеждаше така, сякаш французинът има инициативата, но Рафа прецизно отразяваше атаките на Гаске и търпеливо изчака своя момент в единадесетия гейм (при 5/5), когато успя да реализира единствената си възможност за брейк и впоследствие успешно сервира за първия сет.

Втората част започна с по един ранно разменен пробив, след което “Ел Торо” пое инициативата и не остави на Гаске повече шансове.

Така след малко повече от час и половина игра Надал се класира за финала в Рим, където ще очаква победителя от двубоя между Новак Джокович и Анди Мъри.

Ето и статистиката от срещата:

 Надал    Гаске
    74          1-ви сервис %     57
     4                   Асове     1
     0         Двойни грешки     1
    12  Непредизвикани грешки     17
    26                 Уинъри     18
   4/5  Възможности за пробив     0/4