Гаел Монфис бе много близо до това да сътвори един от най-запомнящите се обрати в модерния тенис, но в крайна сметка трябваше да преклони глава пред своя съперник Михаил Кукушкин (Каз).

В една от най-драматичните срещи до момента от Откритото първенство на Австралия, французинът губеше с 0:2 сета, успя да изравни за 2:2, но в крайна сметка отстъпи с 2/6, 5/7, 7/5, 6/1, 4/6.

Двубоят започна кошмарно, като още в третия гейм стана видно, че Монфис изпитва сериозни здравословни проблеми и буквално едва се държеше на крака, но остана на корта, въпреки че не бе дори спаринг партньор на представителя на Казахстан.

След първия гейм на втората част французинът най-накрая поиска медицински таймаут, в който показа, че има болки в коленете и кръста, които го ограничават почти изцяло в предвижването му по корта.

След кратка консултация и може би масаж в съблекалните, Монфис се върна на игрището, но в тези минути той просто връщаше топката в полето на своя опонент, без никаква агресия, с минимално изразходване на физическа енергия.

Странно или не обаче поведението на французина се отрази крайно негативно на Кукушкин, който очакваше всеки момент Гаел да се откаже и да прекрати двубоя.

Това обаче не се случваше и представителят на Казахстан трябваше сам да си свърши работа, което както се разбра в последствие му костваше безкрайно много усилия и похабени нерви.

Кукушкин стигна до 5/1 във втория сет, но в този момент “черната ръка” на съмнението трайно се загнезди в неговото съзнание и бе причина той да започне да допуска множество непредизвикани грешки, които позволиха на Монфис да стартира лека-полека своето завръщане в мача.

Първо Монфис успя да изравни за 5/5 и въпреки че руснакът измъкна втория сет, той вече ясно усещаше, че е “пуснал злия дух от бутилката” и неговите проблеми в този мач тепърва предстоят.

Подкрепян изцяло от публиката на “Маргарет Корт Арина” Монфис заигра значително по-агресивно, но все пак Кукушкин стигна до възможност да сервира за мача при 5/4 в третия сет.

В този решителен момент нервите на руснака отново не издържаха и той не само че допусна пробив, но и загуби следващите два гейма, с което активът му бе намален.

В четвъртата част инициативата премина изцяло на страната на французинът, на когото по всичко изглеждаше, че болкоуспокояващите най-накрая са подействали и след безапелационното 6/1 той се приближи само на сет от впечатляващ обрат.

Петият сет започна с ранен пробив за Монфис и когато по всичко изглеждаше, че поставеният под номер 14 в основната схема е на път да осъществи очаквания обрат, Кукушкин реши да прояви характер и с много агресивна игра да стигне до два брейка, които го изведоха до така желания успех.