Мария Шарапова ще се изправи срещу Вика Азаренка във финала на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Тава стана факт, след като по-рано днес тенисистка от Беларус отстрани досегашната носителка на трофея Ким Клайстерс, а преди минути рускинята измъкна драматична победа над Петра Квитова с 6/2, 3/6, 6/4.

Двубоят между Квитова и Шарапова започна много оспорвано, но при 2/2 Маша влезе в чудесна серия от четири последователно спечелени гейма и на практика записа първата част в своя актив.

Вторият сет обаче премина изцяло под диктовката на чехкинята, която значително намали броя на непредизвиканите грешки, мощните й удари от основната линия й донесоха нужното предимство и след 6/3 в своя полза тя възстанови статуквото на корта.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, който предложи истинска битка, в която изглеждаше, че Квитова има известно предимство, но Шарапова демонстрира шампионския си дух и с много усилия успяваше да удържи подаванията си.

Това сякаш изнерви още повече шампионката от Уимбълдън и в десетия гейм, в който тя сервираше за оставане на мача, се огъна, допусна поредната си грешка и на практика изпрати рускинята в директния сблъсък за трофея.

Статистиката от двубоя:

Шарапова

Квитова

66

1-ви сервис %

59

0

Асове

4

10

Двойни грешки

4

30

Непредизвикани грешки

41

18

Уинъри

29

 5/5

Възможности за пробив

 3/14

Времетраене: 2.12 ч.