Поставената под номер 9 в основната схема Серена Уилямс спечели титлата от престижния международен тенис турнир на землена настилка от категорията “Премиер Мандатори” в Мадрид с общ награден фонд от близо 4 милиона евро.

Във финалния двубой днес, завършил преди броени минути, американката отвя с 2:0 сета световната номер 1 Виктория Азаренка, в отделните части 6/1, 6/3 след само 65 минути игра.

За съжаление на полупразните трибуни на “Маноло Сантана” сблъсъкът, който всички очакваха така и не се получи, тъй като от самото начало на срещата американката взе инициативата и не остави никакви шансове на блондинката от Минск да защити реномето си на лидерка сред професионалистките.

Напротив, ходът на двубоя още повече изнерви Азаренка и тя изпъстри играта си с непредизвикани грешки, което съпроводено с мощните начални удари на Серена (често около 200 км/ч) доведе до преднина от 4/0 за американката.

Единственото, което успя да направи белорускинята в първата част бе да избегне конфузната нула, но определено за всички стана ясно, че тя няма как да отговори подобаващо на своята опонентка.

В началото на втория сет Уилямс дръпна с ранен пробив за 2/0 и това с оглед на стабилната й игра в собствените сервис геймове бе напълно достатъчно след малко повече от час игра да триумфира с 41-та титла в нейната кариера.

Така освен чек за 631 000 евро Серена ще прибави и 1000 точки за световната ранглиста, а за Азаренка остава утехата, че при третия си финал в испанската столица тя най-накрая ще стигне до трофея.

Статистиката от двубоя:

С. Уилямс   Азаренка
49 1-ви сервис % 60
14 Асове 0
3 Двойни грешки 6
 4/5 Възможности за пробив  0/1
26 Уинъри 6
11 Непредизвикани грешки 19
 54/87 Общо спечелени точки  33/87
  Времетраене: 1.05 ч.