Носителката на трофея Мария Шарапова е последната четвъртфиналистка в тазгодишното издание на Откритото първенство на Италия по тенис в Рим с общ награден фонд 2 166 440 евро.

В изключително качествен сблъсък рускинята, която е поставена под номер 2 в основната схема, успя да отстрани с 2:0 сета бившата шампионка от Ролан Гарос – Ана Иванович, в отделните части 7/6, 6/3.

Началото на срещата определено бе за Иванович, която се възползва максимално добре от множеството грешки на рускинята и след два бързи пробива успя да си осигури преднина от 3/0.

В този момент обаче Шарапова започна да напипва тайминга на ударите си, досадните непредизвикани грешки поизчезнаха и тя успя да се закачи за сета, намалявайки изоставането си на 2/4.

В деветия гейм (5/3) пред Иванович се отвори първата възможност да затвори сета, но тя не успя да я оползотвори, за да се стигне до пълната драма в следващия гейм, когато Шарапова отрази цели 5 сетбола и успя да върне и втория пробив.

Това бе сериозен психологически шамар за красивата сръбкиня и той нямаше как да не се отрази в последвалия тайбрек, в който рускинята бе по-инициативна и след 7:4 сложи точка на този инфарктен първи сет.

На старта на втората част Шарапова поведе с брейк, но Иванович отговори подобаващо със серия от три поредни гейма в нейна полза. Вместо да се използва от набраната инерция обаче Ана отново предаде инициативата на своята съперничка и това се оказа фатално за нея, след като Маша не й позволи да се разпише повече до края на мача.

Така утре в опит да се класира във финалната четворка Мария Шарапова ще се изправи срещу Винъс Уилямс, която по-рано днес срази шампионката от Флашинг Медоус – Саманта Стоусър.

Статистиката от двубоя:

Шарапова   Иванович
61 1-ви сервис % 64
4 Асове 1
8 Двойни грешки 4
 6/8 Възможности за пробив  4/8
 85/160 Общо спечелени точки  75/160
  Времетраене: 1.48 ч.