Световният номер едно Новак Джокович, който вчера, в мач от първи кръг на турнира Уимбълдън, победи испанеца Хуан-Карлос Фереро с 3:0 сета, сподели впечатленията си от старта си на “Ол Инглънд клъб”.

“За мен това беше изключително вълнуващ ден, защото за първи път в живота си играя на Уимбълдън като действащ шампион. Още повече, че началото на участието ми тук беше срещу бивш световен номер едно.”

“Това наистина се превърна в много специален момент за мен. Като цяло указа се, че е много удобно да играеш в деня на откриването на турнира, защото знаех графика си в надпреварата 12 месеца предварително.”

“Тревата на централния корт беше като нова – никой не беше ходил по нея до началото на мача ни. Тя беше гладка и мека. Беше истинско удоволствие да играеш на нея.”

“Според мен Уимбълдън е един от най-престижните турнири в света на тениса. На корта винаги е тихо сякаш си на театър, макар че публиката винаги показва емоциите си в подходящите моменти. Според мен британската публика разбира много от тенис.”

“Що се отнася до играта, то въпреки наглед добрия резултат аз почти до самия край на мача бях под леко напрежение, тъй като от пет години не съм излизал срещу Фереро, а той на няколко пъти е достигал до четвъртфиналите в тази надпревара.”

“Той беше опасен и за това съм доволен от резултата и своето представяне. Успях да покажа добър тенис. В момента тревното покритие не е същото, каквото беше преди. Според мен сега то облагодетелства много повече тенисистите, играещи от основната линия и това бе още една причина да подходя много внимателно към сблъсъка си с Хуан Карлос.” – споделя Джокович.

Световният номер три Роджър Федерер също стартира кампанията си в надпреварата с експресна победа, като даде само три гейма на испанеца Алберт Рамос за крайното – 6/1, 6/1, 6/1.

“Днешният мач протече като една не лоша тренировка, подходяща за трева в стил “сервис-мрежа”. Това не се случва често. Аз по принцип харесвам такъв тенис, но в последно време не съм имал възможност да го практикувам. Доволен съм от двубоя. Посрещах отлично, правех пробиви почти във всеки гейм. Чувствах се прекрасно.”

“Кортът беше безупречно подготвен. Много ми харесва да започвам мачовете си от понеделник. Атмосферата на корт номер 1 винаги е отлична.”