14-ят в световната ранглиста Хуан Монако(Арж) ще се изправи срещу ветерана Томи Хаас в тазгодишния финал на международния тенис турнир на землена настилка в Хамбург с общ награден фонд 1 015 000 евро.

В изключително интригуващ полуфинален сблъсък южноамериканецът сътвори впечатляващ обрат срещу водача в схемата и основен претендент за титлата Николас Алмагро за крайното 3/6, 6/3, 6/4.

Испанецът започна срещата изключително позитивно, успя да реализира единствената си възможност за пробив, а от своя страна бе безгрешен в собствените си сервис геймове и закономерно стигна до успеха в първата част с 6/3.

Във втория сет ситуацията на корта се измени на 180 градуса, като този път Монако бе перфектен в геймовете, в които сервираше, убийствено ефективен в ключовите ситуации и напълно заслужено възстанови статуквото на корта, отново след 6/3, този път в своя полза.

Заключителната трета част се превърна в истински фестивал на пробивите, като аржентинецът успя да реализира 4, а Алмагро “само” 3 и така след малко повече от два часа игра испанецът напусна надпреварата и се прости с амбициите си да преследва третата си титла за сезона.

Така в утрешния решителен сблъсък Хуан Монако ще се изправи срещу местния фаворит и бивш номер 2 в световната ранглиста Томи Хаас, който в другия полуфинал отстрани хърватина Марин Чилич със 7/6, 6/0.

Междувременно стана ясно, че съперник на до болка познатия ни Томас Белучи на финала в Гщаад ще бъде поставеният под номер 1 Янко Типсаревич, който в късния следобед днес отстрани Пол-Анри Матьо със 7/6, 6/3.

Статистиката от сблъсъка между Алмагро и Монако:

Монако   Алмагро
72 1-ви сервис % 51
2 Асове 2
1 Двойни грешки 2
 5/8 Възможности за пробив  4/5
83 Общо спечелени точки 70
  Времетраене: 2.03 ч.