Бившият номер 1 в световната ранглиста Анди Родик обяви снощи, навръх 30-ия си рожден ден, че след края на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис слага край на кариера си.

Американецът триумфира на US Open през далечната вече 2003 година, а няколко седмици по-късно се изкачи и на върха в класацията на професионалните тенисисти (АТР).

След двете си поредни победи тази седмица на Флашинг Медоус, късно тази нощ любимецът на домакините излиза за двубоя си от третия кръг срещу младата австралийска надежда Бърнард Томич.

“Това не е спонтанно решение. Аз дълго го обмислях в хода на настоящия сезон”, сподели Родик на нарочна пресконференция. “От доста време насам тялото ми дава ясни знаци, че е време да спра с активната си състезателна дейност и е време да го послушам.”

“Реших именно тук на US Open да сложа край на кариерата си. Винаги съм искал да приключа по този начин. Сега ще имам достатъчно време да се отдам и на другите си увлечения.”

“Първата ми задача след края на турнира е да се съсредоточа върху подготовката по откриването на собствения ми спортен център в Остин. Имам още няколко проекта в главата, но всичко с времето си”, споделя Анди.

Без подобни откровения от надпреварата в Ню Йорк пък си тръгна един от скритите фаворити и поставен под номер 5 в основната схема Жо-Вилфред Цонга, който снощи изненадващо бе отстранен от 52-ия в ранглиста Мартин Клижан с 3:1 сета.

“Днес определено не бе моят ден”, сподели посърналият французин, който записа най-слабото си представяне от досегашните си пет участия в Откритото първенство на САЩ.

“Не играх добре, допуснах много брак в играта си и бях в лоша кондиция, което винаги се наказва, още по-сурово пък, когато става въпрос за турнир от Големия шлем”, обясни част от причините за поражението си Цонга.

“Ударите ми не бяха прецизни, нямаха онази мощ, която да притисне противника и да го принуди да сгреши и просто не мога да разбера защо се получи така, но е истина, че понякога изпадам в подобни дупки.”