Световната №1 Виктория Азаренка победи Мария Шарапова с 3:6, 6:2, 6:4 и се класира за своя първи финал на четвъртия турнир от Големия Шлем за годината US Open. Срещата продължи цели 2 часа и 42 минути.

Сблъсъкът започна блестящо за Шарапова, която си взе подаването и след това стигна до ранен пробив, възползвайки се от двойна грешка на своята противничка.

Отличната игра на рускинята продължаваше и в шестия гейм тя отново стигна до пробив - и отново с помощта на Азаренка, която отново направи двойна грешка.

Притежавайки комфортна преднина от 5:1, Шарапова се отпусна и на своя страна също беше пробита. Интересното е, че авансът на Маша бе сведен до 5:3 гейма, когато Азаренка получи две точки за пробив след петата двойна грешка на съперничката си.

Опряна до стената, Шарапова не показа милост, стигна до сетбол и се възползва от него, реализирайки безмилостен удар от форхенд за 6:3 в първия сет.

Вторият сет започна с пробив. Азаренка пропусна своя геймбол, направи двойна грешка и бе наказана. След това обаче представителката на Беларус си върна пробива и малко по-късно влезе в серия, повеждайки с 4:1 гейма. Силите на Мария стигнаха само до още един гейм в този сет, който отиде в актива на Виктория - 6:2.

Третият сет предложи невероятна битка. И двете състезателки бяха оставили последните си сили за края на мача и удряха топката с всичка сили.

Всяка една от двете тенисистки печелеше своите подавания, като Азаренка бе тази, която по-лесно взимаше геймовете, в които сервираше.

При 4:5 гейма Шарапова не започна добре, изоставаше с 0-30, но взе две поредни точки. След това обаче Маша допусна непредизвикана грешка и нейната опонентка стигна до мачбол. Азаренка обаче извади форхенд в аут. Малко по-късно същото направи и Шарапова, която допусна пробив в най-неподходящия момент и бе елиминирана.

Това бе първо поражение в три сета за годината за Мария Шарапова, която загуби именно от Виктория Азаренка финала на Australian Open в началото на сезона с 3:6, 0:6.