Младата 20-годишна канадка Южени Бушар се класира за финала на "Уимбълдън", като това е неин първи финал на турнири от "Големия шлем".

Тя надделя над леко фаворизираната румънка Симона Халеп след 7:6(5), 6:2 и така си осигури пряк сблъсък за титлата срещу шампионката от 2011 година Петра Квитова, която по-рано през деня надделя над сънародничката си Луси Шафаржова.

Интересен факт е, че Бушар е и първата канадка, която достига на финал в турнир от "Големия шлем". Тя няма дори и загубен сет в мачовете си до момента, като представянето и е изключително убедително.

Благодарение на днешния си успех намиращата се в момента на 13-о място тенисистка ще се изкачи до 7-ата позиция, а по този начин ще подобри още един рекорд на канадска тенисистка. До момента най-високо ранкираната канадка бе Карлинг Басе-Сегузо, която е стигала до 8-ото място в света преди 29 години.

Първият сет започна равностойно, като и двете си взеха почти всички геймове и се пробиха по веднъж. Халеп стигна първа до пробив в третия гейм, но веднага след това той бе върнат.

Румънката трябваше да спасява две точки за пробив в осмия гейм, но се справи, а в тайбрека Халеп имаше предимство с 4:2 точки, но вместо да го задържи, нейната противничка показа уникален тенис и спечели пет от следващите шест точки, за да вземе и сет аванс.

Вторият сет започна перфектно за Бушар, която стигна до два пробива аванс и 5:1 гейма преднина. След това тя изпитваше сериозни трудности да реализира ключовата точка, като реализира шестия си мачбол, за да стигне до крайния успех.

Бушар и Халеп имат една среща помежду си, като това бе на турнира в Торонто преди година, когато чехкинята стигна до успеха с 6:3, 6:2.