Българката Сесил Каратанчева се класира за третия решителен кръг от квалификациите на турнира по тенис на червени кортове в чешката столица Прага с награден фонд 250 хиляди долара.

Седмата в схемата на пресявките Каратанчева надделя над Ейша Мухамад (САЩ) със 7:6(5), 6:7(7), 6:1 след 2:35 часа игра. 109-ата в света софиянка навакса изоставане от 0:4 в първия сет, който спечели драматично със 7:5 точки в тайбрека.

Във втората част тя отново осъществи обрат от 0:3 до 5:3, но в последствие пропусна общо шест мачбола и 266-ата в света Мухамад изравни резултата след 9:7 точки във втория тайбрек.

В третия сет 25-годишната българка доминираше и все пак стигна до успеха. В мача за влизане в основната схема Каратанчева ще се изправи срещу поставената под номер 1 представителка на домакините Луцие Храдецка.

29-годишната Храдецка, която е родена в Прага, е 73-ата в световната ранглиста в момента, но е достигала до 41-ата позиция.

Тя няма турнирни победи на сингъл, но има 18 титли на двойки и е заработила почти 3,5 милиона долара от наградни фондове като професионалистка.

Двете са се срещали веднъж досега, като Храдецка печели с 6:3, 6:3 на турнира в Акапулко през февруари тази година.