Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира на твърди кортове в китайския град Чънду с награден фонд 947735 долара.

Поставеният под номер 3 Димитров победи Диего Шварцман с 4:6, 6:4, 6:3 след малко повече от два часа игра и взе реванш от аржентинеца за загубения финал в Истанбул по-рано през сезона.

25-годишният хасковлия допусна пробив в петия гейм, а след това Шварцман удържа преднината си до края на първия сет.

Във втората част аржентинецът поведе с 4:2, но със серия от шест поредни гейма за Димитров, който изравни резултата в сетовете и поведе с 2:0 в решаващата трета част. Последва нова размяна на пробиви, след която българинът дръпна с 4:1 и до края нямаше проблеми.

С успеха той заработи 42470 долара и 90 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 21-ото място. 

В търсене на първия си финал от 1 май насам, когато загуби със 76(5), 6:7(4), 0:6 от Шварцман в Истанбул, той очаква победителя от мача между водача в схемата Доминик Тийм (Австрия) и Алберт Рамос-Виньолас (Испания), който играят по-късно днес. 

25-годишният хасковлия показа възраждане, след като през лятото смени личния си треньор и започна работа с Дани Валверду. Той достигна до четвъртфиналите в Торонто, до полуфиналите в Синсинати, а на Откритото първенство на САЩ игра осминафинал, а след днешния си успех Димитров си гарантира изкачване с едно място и завръщане в топ 20 на класацията на АТП.