Българската тенисистка Виктория Томова направи най-силния сезон в кариерата си през 2016 година. 21-годишната софиянка спечели за първи път турнир с награден фонд 50 хиляди долара в Сегед (Унгария), а в края на октомври дебютира в топ 150 на световната ранглиста.

Томова се готви за последното си състезание за сезона през следващата седмица в Дубай на турнир с награден фонд 100 хиляди долара и гостоприемство.

"Подготовката ми върви доста добре. С треньора ми Михаил Кънев в началото изградихме план, по който работим. Влагам много усилия. Малко си починах от турнири, защото тази година изиграх доста мачове. Психически ми дойде малко в повече. Сега се подготвям за Дубай", коментира за официалния сайт на БФТ Томова.

"Сега най-вече наблягаме на физическата подготовка. Искаме да направим база за цялата година, за да мога да издържам при трудни и по-дълги мачове и да не се уморявам толкова бързо", допълни тя.

Томова в момента е 155-а в класацията на WТА след успешния сезон.

"В началото ми беше доста трудно да започна от 490-ата позиция в света. Изиграх много трудни мачове срещу доста добри противнички. Мисля, че много напреднах в играта. С всеки мач и с всеки турнир все по-добре се получаваше. Много съм доволна от себе си като цяло", коментира софиянката. 

"Дубай ще бъде последният турнир за мен тази година. След това заминаваме с баща ми за Австралия. Надявам се да вляза в квалификациите в Бризбейн и след това да играя или в Сидни, или в Хобарт. Състезанието в Сидни е доста силно и не съм сигурна дали ще успея да вляза в квалификациите. След това предстоят пресявките на Откритото първенство на Австралия", каза Томова.

Следващата краткосрочна цел на българката е място сред първите 100, но амбициите й са още по-големи.

"Мисля, че (място в топ 100) е постижимо за следващата година, ако продължавам в същото темпо. Доста близо съм. Като цяло разликата не е много голяма между топ 100, топ 200 и топ 300", обясни тя.

"От малка си мечтая да стигна до топ 10. Надявам се постепенно да се случи", допълни Томова.