Четирикратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 17 Федерер победи квалификанта Юрген Мелцер (Австрия) със 7:5, 3:6, 6:2, 6:2 след малко повече от два часа на корта.

35-годишният швейцарец се завърна в турнирите от Големия шлем, след като пропусна Откритото първенство на САЩ през септември, както и по-голямата част от втората половина на миналия сезон заради контузия на коляното.

Федерер навакса изоставане от 2:4 в първия сет, а във втората част допусна обрат от 3:1, след като 35-годишният Мелцер направи серия от пет поредни гейма. До края швейцарецът доминираше и даде още по два гейма в следващите два сета на 296-и в света в момента австриец, за да триумфира.

Той пласира 19 аса и завърши с 46 печеливши удара, с 20 повече от съперника. Федерер никога не е отпадал преди третия кръг в Мелбърн след дебюта си в надпреварата през 2000 година.

Швейцарецът спечели последната си титла на Откритото първенство на Австралия през 2010 година, а в пет от следващите шест сезона достигна до полуфиналите. 

Във втория кръг Федерер ще играе срещу друг квалификант - 20-годишния Ноа Рубин от САЩ, който спечели в пет сета срещу сънародника си Бьорн Франтанджело с 6:7(4), 7:5, 3:6, 6:2, 6:2.