Шампионът от 2009 година Рафаел Надал (Испания) се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 9 оцеля в петсетов трилър срещу 24-ия в схемата Александър Зверев и стигна до успеха с 4:6, 6:3, 6:7(5), 6:3, 6:2 след малко повече от четири часа игра.

19-годишният Зверев, който за първи път играеше в третия кръг в Мелбърн, показа страхотен тенис, но в крайна сметка не успя да преодолее съпротивата на възродения 30-годишен испанец.

В решаващия пети сет тийнейджърът навакса ранен пробив и изравни за 2:2, но в оспорвания петия гейм, който включваше и рекордно разиграване за тазгодишното издание на турнира с 37 удара, Зверев отново допусна пробив, а след това поиска и медицинска помощ заради болки в крака.

До края той имаше проблеми с придвижването в някои ситуации и Надал се възползва, за да вземе и следващите три гейма, с което триумфира.

"Получи се много изискващ физически мач. Не започнах добре срещата и знаех, че ще имам трудности. Той сервираше отлично и почти не ми оставяше възможност да играя на негов сервис. В един момент започнах да намирам ретурите си и това помогна. Промених и тактиката си при сервиса, което също се повлия положително. Доволен съм, че останах концентриран през цялото време, борих се за всяка точка и се радвам от тази победа", каза Надал.

Германецът се опита да бъде максимално агресивен, но допусна цели 74 непредизвикани грешки, с 40 повече от испанския си съперник.

Поставеният под номер 8 Доминик Тийм (Австрия) за първи път достигна до четвъртфиналите в Мелбърн, след като победи французина Беноа Пер с 6:1, 4:6, 6:4, 6:4.

Пер имаше своите шансове в мача, но пропиля ранен пробив аванс в третия сет, а в четвъртата част допусна обрат от 4:2 гейма в своя полза.

В четвъртия кръг Тийм ще играе срещу номер 11 Давид Гофен (Белгия), който се справи без особени проблеми с хърватския ветеран Иво Карлович с 6:3, 6:2, 6:4.

Участващият с "уайлд кард" Денис Истомин (Узбекистан) продължи победната си серия.

Истомин, 117-и в световната ранглиста, детронира шампиона Новак Джокович (Сърбия) в пет сета след почти 5 часа игра в третия кръг в четвъртък, а днес се справи отново драматично с испанеца Пабло Кареньо Буста с 6:4, 4:6, 6:4, 4:6, 6:2 за почти три часа и половина.

30-годишният натурализиран руснак за първи път ще играе на осминафиналите в Мелбърн, където очаква победителя от двубоя между Григор Димитров и французина Ришар Гаске.