Около 1,2 милиона лева са общите разходи по организацията на тенис турнира „София Оупън“. Най-сериозно е участието на основния спонсор – турската строителка компания „Гаранти Коза“, която стои зад турнира със спортното си подразделение.

Държавата чрез Министерството на младежта и спорта е предоставила 500 000 лв. Те са отпуснати като целеви средства по програмата за домакинства на големи спортни състезания, съобщава "Труд".

Допълнително към разходите по организацията попадат хонорарите на най-големите звезди в турнира. По традиция те се пазят в тайна, но обичайната практика е водещите играчи да бъдат привличани за участие с шестцифрени суми в евро. Най-големите имена, които участваха в „София Оупън“, са №9 в света Доминик Тийм (Австрия), финалистът Давид Гофен (Белгия) и родният ас Григор Димитров.

Директорът на турнира Пол Макнами оцени като пълен успех надпреварата и твърди, че е изненадан от огромния интерес. Според него състезанието в София е най-силното от категорията „АТП 250“ в календара.

„Това не беше малък турнир, амбициите ни са да подобряваме още повече нещата – твърди австралиецът, който има опит в организирането на „Острелиън Оупън“ и „Хопман Къп“. – За турнир, който има само една сесия, той постави рекорд по посещаемост в категорията.“