Роджър Федерер се класира на финал на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Маями, след като победи след повече от три часа игра Ник Кириос със 7:6(9), 6:7(9), 7:6(5). В битката за титлата швейцарецът ще срещне стария познайник Рафаел Надал, когото победи на финала на откритото първенство на Австралия по-рано през годината. Испанецът се наложи с 6:1, 7:5 над Фабио Фонини преди мача на Федерер.

Мачът между Федерер и Кириос бе един от най-добрите за сезона в мъжкия тенис, а след него швейцарецът вече е с 10 поредни победи и баланс 18-1 от началото на годината, което е неговият най-добър старт за последното десетилетие. Той обаче показа пропуски в играта си, след като Кириос спаси две разигравания за мача в тайбрека на втория сет, за да удължи с още час драмата на корта в Маями.

"Все едно сме се върнали доста назад в годините - играем един срещу друг (с Надал) всеки уикенд. Аз продължавам да се старая да бъда креативен и разнообразен на корта и се надявам това да ми донесе още успехи", заяви швейцарецът след мача срещу Кириос, който беше почти равностоен противник. Доказателство за това е и острата реакция на австралиеца, който потроши ракетата си след поражението.

За Надал това ще бъде пети финал на турнира, който той никога не е печелил. Испанецът е и в серия от три поредни загуби срещу Федерер, включително във важните мачове в Мелбърн и Индиън Уелс. Той със сигурност е амбициран да победи Федерер, след като преодоля Фонини за 90 минути, в които нито веднъж не бе изправен пред защита срещу пробив.

"Евентуалната победа в Маями ще бъде страхотно постижение за мен. Не съм печелил титлата тук и затова тя е особено важна за мен", каза испанецът.