Бившият треньор на ЦСКА Сашо Станков е част от историческа за армейците фамилия, а баща му Борис е легендарно име, изградено в годините като футболист, треньор и ръководител в Борисовата градина. За Сашо Станков ЦСКА винаги е бил много повече от едно от местата, където е работил. Това е клубът, който той приема като свой втори дом. Именно поради тази причина потърсихме специалиста да коментира последните събития при червените. Ето какво заяви той специално за Явор Пиргов от “Тема Спорт”.

Г-н Станков, близо седмица червена България очакваше пресконференцията на ЦСКА, която бе анонсирана след смяната на собствеността в клуба. В крайна сметка вие получихте ли отговорите на всички въпроси?

– Нека започнем с положителното. На мен ми хареса това, че не се надуха розови и червени балони, и не чухме гръмки обещания, защото през годините сме били свидетели на достатъчно подобни помпозни изхвърляния и тук не визирам предишните собственици. От друга страна си признавам, че ми липсваше малко повече конкретика…

В тази връзка синът ви Борис Станков публикува във Фейсбук точни и конструктивни забележки, в които аз не видях заяждане…

– Как си представяте някой от фамилия Станкови да се заяжда с ЦСКА? Аз напълно споделям написаното от сина ми, като искам да уточня, че нито той, нито аз имаме за цел да се самопредлагаме. Единственото, което искаме, е да помогнем. Аз изключително много уважавам Филип Филипов и Стоян Орманджиев и съм убеден, че те ще вложат цялото си старание, умения и сърце в работата си в името на ЦСКА и точно поради тази причина исках да чуя малко повече за това как ще бъде структуриран клубът, за да няма размита отговорност. Не искам да се повтаря грешката, която допусна Гриша Ганчев и аз съм му я казвал. Аз знам колко много той искаше да успее и колко средства вложи, но за съжаление се обгради с верни хора, които обаче не осъзнаха какво означава ЦСКА и материята “Футбол” им беше чужда. Сега новите собственици имат шанса да поправят това и да изградят правилна структура на всички нива, като заложат на знаещи и можещи хора, които обаче да са кръвно свързани с армейската идея.

В тази връзка и макар Филип Филипов да не потвърди за преговори с Димитър Бербатов, Бойко Величков и Мишо Александров, но техните имена вече се завъртяха в медийното пространство, то смятате ли, че те могат да помогнат на ЦСКА в този момент?

– Разбира се. Бойко Величков с неговите познания и опит е прекрасен избор за детско-юношеската школа. Мишо е завършил курсове за управление на спортни съоръжения, каквато длъжност е задължителна за всеки съвременен голям клуб. На всяка цена трябва да се върне и скаутското звено, а какъв по-добър вариант за това от Методи Томанов…

В спортно-технически план какво трябва да се промени в ЦСКА? На пресконференцията бе загатнато, че не бива да очакваме да се изсипят торби с пари и изведнъж в Борисовата градина да пристигнат някакви топиграчи, които с лекота да детронират Лудогорец….

– На клуба му трябва пълен рестарт. Пълен! На всички нива. Като започнем от меркетинг, мениджмънт, комуникация с медии и фенове, така и в чисто спортен аспект, и то от детско-юношеската школа до първия отбор. В по-дългосрочен план аз искам да видя ядро от 5-6 български играчи, около които да се гради отборът и към тях да се прибавят класни чужденци, но повтарям класни. На ЦСКА не му отива да изглежда като приют за емигранти, които с цялостното си поведение показват, че са тук случайно и за малко. Но това може да се постигне в по-дългосрочен план, защото е сложен процес, а самият Стоян Орманджиев каза, че вълшебната пръчка не съществува. За това първо трябва да се изгради ясна визия за това как искат да изглежда ЦСКА и да се начертае стратегия как да бъде постигнато, като се изберат правилните изпълнители.

Вие бихте ли помогнали на Стоян Орманджиев и Филип Филипов, като ги посъветвате кои играчи да задържат на всяка цена?

– Това решение трябва да го вземат заедно с треньора, който ще работи с тези играчи, но моето мнение е, че от сегашната селекция не повече от 4-5 момчета доказаха, че заслужават да носят червената фланелка и осъзнават какво значи тя. Аз бих оставил в отбора Кареасо, Християн Петров и Мартин Стойчев. Твърдя, че Фаетон също притежава прекрасни качества, но действията му трябва да бъдат канализирани. За съжаление, в защита ЦСКА е трагичен. Каранга показа, че не уважава клуба, а Асприля може да играе само за ветераните. Аз не искам да ходя на стадиона и да гледам Юга, който завива като трамвая на „Павлово“ и не ми е приятно да виждам снимки на футболисти на ЦСКА от казината. Всички те трябва да преосмислят отношението си.

Как ще коментирате ситуацията около треньорския пост?

– Стамен Белчев не носи вина за сегашното състояние на отбора. За съжаление, покрай темата за стадиона, която продължавам да твърдя, че е най-важна за ЦСКА в последната година, се прикриха много спортно-технически пропуски и грешки.

Казахте преди малко “пълен рестарт на всички нива”. В тази връзка бихте ли казали името на български треньор, който искате да видите начело на ЦСКА и се аргументирайте защо…

– Със сигурност има няколко достойни, но аз веднага ще кажа едно име – Александър Томаш и неговия щаб. Време е ЦСКА да излезе от омагьосания кръг и да потърси нов и неизползван вариант. Тези момчета са израснали с червената фланелка, обичат клуба и с работата си дават сериозна заявка, че могат да се справят. Нямат грандиозен успех във визитките си, но шанс получиха и много други такива, а не го оправдаха. Отборите на Томаш практикуват доминиращ и атакуващ футбол и имат разпознаваем стил. Само вижте какво направи в Локо Пд.

Снимка: Lap.bg