Григор Димитров ще започне турнира в Рим, който е с награден фонд в размер на 4.5 милиона евро, срещу аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро. Останалите поставени тенисисти в потока на българина, който е на десета позиция в схемата, са Новак Джокович под номер 2 и Кей Нишикори под номер 7. Участието на японеца обаче съвсем не е сигурно след оттеглянето му от Мадрид с контузия в китката.

Жребият е лош за Димитров, защото българинът има четири загуби от също толкова срещи с аржентинския си съперник. Дел Потро го победи на два пъти през 2016-а в Стокхолм и Щутгарт, като Димитров дори не успя да спечели сет в тези мачове. Останалите победи за аржентинеца датират от 2013-а на Мастърса в Париж и турнира в Ротердам.

Бившият шампион на US Open Дел Потро започва турнира като непоставен и на 34-о място в световната ранглиста, но аржентинецът пропусна твърде много мачове през последните години заради контузии.

Мачът между Димитров и Дел Потро ще гарантира 15,210 евро на загубилия и десет точки за ранглистата. Победителят ще си осигури 28,170 евро и 45 точки за участие във втория кръг, а следващият съперник ще бъде излъчен от срещата между британеца Кайл Едмънд и португалеца Жоао Соуза.