Испанецът Рафаел Надал се класира за десетия си финал на Откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос". Това е и общо 22-ри финал в турнирите от Големия шлем за деветкратния шампион в Париж, който надигра категорично с 6:3, 6:4, 6:0 австриеца Доминик Тийм във втория полуфинал от програмата при мъжете.

В спора за титлата Надал ще срещне шампиона за 2015 година Стан Вавринка, който по-рано днес победи в пет сета водача в схемата Анди Мъри. Надал започна колебливо срещата с Тийм, като допусна пробив още в първия гейм, но за негово щастие това бе единствената сериозна неточност, която допусна в хода на целия мач.

Испанецът възстанови равенството в геймовете на 1:1 веднага след това, а в четвъртия гейм на първия сет направи нов пробив за 3:1, което му позволи да затвори сета с 6:3. Във втория сет Надал продължи да бъде безгрешен на свой сервис, а с пробив в третия гейм си осигури спечелването му.

Това определено пречупи 23-годишния Тийм, който в третия сет бе просто спаринг партньор на именития си съперник и не успя да стигне дори до гейм. До този момент Надал и Вавринка са играли само един финал помежду си в турнир от Шлема. Това се случи през 2014 година, когато швейцарецът триумфира на Откритото първенство на Австралия.