Швейцарецът Стан Вавринка се класира за втори път след 2015 година за финала на Откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос".

В първия полуфинал от мъжката програма носителят на три титли от Големия шлем победи водача в основната схема Анди Мъри (Великобритания) с 6:7(8), 6:3, 5:7, 7:6(3), 6:1 след 4 часа и 37 минути игра, като по този начин взе реванш от същия съперник за загубата си на полуфинал през миналата година.

Вавринка се измъкна от много тежка ситуация в четвъртия сет, когато изглеждаше, че Мъри води играта, но швейцарецът все пак се добра до тайбрек, в който доминираше и го спечели със 7:3 точки.

В решителния пети сет Вавринка стартира с 3 последователни пробива, с които поведе с 5:0 гейма и въпреки че не успя да затвори сета на свой сервис, в седмия гейм реализира нов пробив, завършвайки последната точка с майсторски бекхенд по правата.

Във финала в неделя Вавринка ще срещне победителя от двубоя между 9-кратния първенец в Париж Рафаел Надал (Испания) и Доминик Тийм (Австрия). 

До този момент Вавринка е спечелил и трите финални мача в турнири от Големия шлем, в които е играл. През 2014 година той спечели Откритото първенство на Австралия, през 2015 година спечели Откритото първенство на Франция, а през 2016 година триумфира на Откритото първенство на САЩ. Във финала в Австралия той победи именно Надал.