Четвъртият поставен в схемата на Уимбълдън Рафаел Надал отпадна на осминафинал. Десеткратният шампион от "Ролан Гарос" отстъпи във вълнуващо дерби между левичарите срещу №16 в схемата на турнира в Лондон Жил Мюлер от Люксембург след 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 15:13 в епичен двубой, продължил 4 часа и 48 минути на корт №1 в "Ол Инглънд клъб". В следващия кръг Мюлер излиза срещу Марин Чилич.

Рафа първи стигна до точка за пробив в петия гейм но 34-годишният му съперник я неутрализира. Веднага след това Мюлер сам направи брейк при втората си възможност, за да поведе с 4:2. До края игралият два пъти на турнира на АТР в София нямаше затруднения и взе сета със сервис гейм на нула.

Във втората част сценарият се повтори. Надал поведе с 40:15 при начален удар на съперника в осмия гейм, но не сполучи. Веднага след това Жил стигна до брейкбол и го реализира. В следващия гейм ветеранът от Великото херцогство затвори частта при втората си възможност и получи аплодисменти от своя принц Филип.

Възраждането на носителя на 15 титли от Големия шлем започна в третия сет. Левичарят от Манакор показа огромно желание за обрат и направи първия си пробив в срещата за 3:1, когато се възползва от разконцентрираната игра на съперника, пише tennis24.bg. До края Надал доминираше напълно и спечели частта убедително.

Рафа продължи да печели лесно подаванията си и да затруднява Мюлер в неговите сервис геймове. Логичното се случи при шестата точка за пробив в сета и четвърта в петия гейм, за да поведе с 3:2. Това разколеба изглеждащия гроги тенисист от Люксембург и Надал безпроблемно изравни частите.

В заключителната част Жил стигна до два мачбола в десетия гейм, когато Рафа направи двойна грешка. Но испанецът показа стоманени нерви, отрази ги (единият с ас №19) и стигна до 5:5. На свой ред двукратният победител от Уимбълдън стигна до брейкпойнт но Мюлер го спаси опасността с точка от сервис. А в драматичния 19-и гейм Надал имаше цели 4 точки за пробив, но съперникът оцеля и взе подаването си с ас №26. Веднага след това испанецът спаси хладнокръвно още 2 мачбола и стигна до 10:10. В 18-ия гейм настъпи развръзката. Жил поведе с 40:15 и при общо петия си мачбол успя след топка в аут от ракетата на Надал.

Двамата направиха 397 разигравания, от които Мюлер спечели 198. Люксембургецът наниза 30 аса и общо 95 печеливши удари при  52 непредизвикани грешки за втория си успех срещу Рафа след онзи през 2005-а, отново на Уимбълдън. Испанецът постигна 77 уинъра (23 аса) и 17 грешки.