Най-добрият ни тенисист Григор Димитров постигна историческа победа, спечелвайки турнира от сериите "Мастърс 1000" в Синсинати. В социалните мрежи веднага се появиха много любопитни и разнородни коментари.

Превърна ли се хейтът в национален спорт? Отговорът на този въпрос потърсихме в "България сутрин" с политолога Първан Симеонов и тенисистката Катина Симеонова.

"Социалните мрежи често служат за проверка на остроумието, за чесане на език. Не трябва да се самообвиняваме като народ. Григор Димитров е звезда, а звездите служат за това - да ги одумваме. Чак пък хейт, нищо особено", коментира Първан Симеонов.

Той добави, че спортът е опитомена война и последното място, в което национализмът е позволен. По думите му патриотизмът на другите народи не им пречи да са икономически развити.

Катина Симеонова, която се занимава с тенис от ранна детска възраст, подчерта, че поддържането на постоянно ниво е изключително трудно. Тя сподели надеждата си, че хейтът не е национален спорт в България.

"Трябва да сме изключително позитивни, защото Григор Димитров е чудо на България. Хората трябва да осъзнаят, че това е подвиг, който не знам дали друг българин ще постигне. Имаме нужда от такива спортисти", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Катина, която е тенис партньор на премиера Бойко Борисов, отбеляза още, че след всяка победа на Григор хората се вдъхновяват и масово започват да играят тенис.

"За да е щастлива нацията, трябва да е здрава. За да е здрава, трябва да спортува", посочи тя.

Първан Симеонов добави, че когато не се самоуважаваме като общност, това говори за две неща – не сме добра общност и имаме тежки комплекси.

"Тази комплексарщина трябва да преодолеем. Дължим си живот като общност и ако не се харесваме е по-трудно", коментира той.

Вижте видео с целия разговор тук!