Петкратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.
Поставеният под номер 3 Федерер елиминира 31-ия в схемата Фелисиано Лопес (Испания) с 6:3, 6:3, 7:5 след само 106 минути игра и успя да съхрани физически сили след трудните си първи две петсетови победи в Ню Йорк.

36-годишният швейцарец спечели рекордна 19-а титла от Големия шлем през юли без загубен сет на "Уимбълдън", но началото на "Флашинг Медоус" беше доста по трудно. Федерер беше пробит осем пъти и допусна нехарактерните 124 непредизвикани грешки в първите два кръга срещу представителя на домакините Франсис Тиафоу и срещу руснака Михаил Южний, но срещу Лопес той показа, че започва да навлиза в ритъм след 2-седмичното отсъствие от корта заради болки в гърба преди старта на Откритото първенство на САЩ.

"Имах проблеми с игровия ритъм в първите два мача, но това се дължеше и на представянето на съперниците ми в тях. Те наистина играха много добре. Когато имах лоши периоди, те ме притискаха, а това почти се получи и днес в третия сет. Не мога да бъда по-щастлив от чиста победа срещу Фелисиано, който е един от страхотните бойци на корта в последните години", коментира Федерер.
Швейцарецът пласира 32 печеливши удара и допусна едва 16 непредизвикани грешки в двубоя, записвайки 13 успех в 13 мача срещу 35-годишния си испански съперник.

Федерер взе убедително първите два сета и поведе с 3:1 в третия, но позволи да бъде настигнат, след което все пак стигна до победата с късен пробив в 12-ия гейм. За място на четвъртфиналите той ще играе срещу номер 33 Филип Колшрайбер (Германия), който се справи с Джон Милман (Австралия) със 7:5, 6:2, 6:4.

Водачът в схемата Рафаел Надал (Испания) преодоля колебливо начало и обрата аржентинеца Леонардо Майер с 6:7(3), 6:3, 6:1, 6:4.
Надал пропусна цели 13 възможности за пробив преди да успее да вземе подаването на съперника за първи път за 4:3 във втория сет. От този момент той спечели 11 от следващите 12 гейма по пътя си към успеха. "Имаше известно напрежение, след като имах възможности за пробив в почти всеки гейм, но не успявах да ги реализирам. Бях поизнервен, но след като успях да постигна първия пробив, всичко се промени. Отпуснах ме, започнах да атакувам по-добре с форхенда и това ми донесе успех", коментира испанецът, който допусна половината от 26-е си непредизвикани грешки в първия сет.

Двукратният победител на "Флашинг Медоус" Надал ще играе в четвъртия кръг срещу Александър Долгополов (Украйна), който срази Виктор Троицки (Сърбия) с 6:1, 6:0, 6:4. Шампионът от 2009 година Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) също продължава напред, след като надделя над 11-ия в схемата Роберто Баутиста Агут (Испания) с 6:3, 6:3, 6:4.

За място на четвъртфиналите поставеният под номер 24 Дел Потро ще играе срещу шестия Доминик Тийм (Австрия), отстранил Адриан Манарино (Франция) със 7:5, 6:3, 6:4.