Белгиецът Давид Гофен, който за първи път участва на финалния турнир на АТР, победи Рафаел Надал със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4, а след срещата Надал обяви, че напуска състезанието. Срещата беше от групата Пийт Сампрас, в която по-рано вчера Григор Димитров се наложи над Доминик Тийм. Отказът на Надал отваря прекрасна възможност на Димитров да продължи към полуфиналите при своето дебютно участие, тъй като мястото ще бъде заето от Пабло Кареньо Буста.

След края на срещата късно снощи Надал заяви пред журналистите: "Аз съм до тук. Не мога да продължа участието си в турнира заради травмите в колената. Не съм готов да играя, не бях готов и преди първия мач, но бях длъжен да опитат и го направих. Сега сезонът ми вече е приключил след този мач. Така след първите мачове с по една победа са Григор Димитров и Гофен, като двамата се срещат в сряда в първата среща за деня, която трябва да започне около 16.00 часа българско време.

В началото на мача 16-кратният шампион от Големия шлем започна доста добре и се движеше с лекота, но с напредването на двубоя се наложи да доиграва дори на един крак. Гофен, който е първият белгиец на финален турнир на АТР, постигна първа победа над водача в световната ранглиста.  Гофен можеше да затвори мача още във втория сет, когато пред него се откриха три мач-пойнта, които пропиля. Той беше близо до пробив при 6:5, но в крайна сметка Надал показа характер и прати мача в трети сет. Гофен видя дискомфорта на испанеца в началните геймове на третия сет, когато Надал допусна два пробива при първите си две подавания. След като поведе с 4:1, макар и допуснал едно връщане на пробив, белгиецът взимаше докрая подаванията си. Пнадал напрегна последни сили при 5:4 , но накрая Гофен с ас се възползва от открия се мач-пойнт.

"Виждах проблемите на Рафа и просто исках да удържа до трети сет, защото знаех, че там е моят шанс. Толкова съм щастлив, че стартирам на този специален турнир с победа. Знам, че във втория сет имах мач-пойнт, който пропуснах, но това не ми тежеше, защото чаках другия момент, заяви доволният победител.