Водачът в световната ранглиста Рафаел Надал (Испания) при мъжете и победителката от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса (Испания) при жените бяха обявени за световни шампиони за 2017 година на Международната федерация по тенис.
 
За пръв път от 19 години наградите се печелят от представители на една и съща държава. За последно това се случи през 1998 година, когато бяха отличени американците Пийт Сампрас и Линдзи Дейвънпорт.
 
Надал, който получава наградата за трети път, направи успешно завръщане след контузия. Той спечели за 10-и път титлата от "Ролан Гарос" и триумфира на Откритото първенство на САЩ. Така испанецът се доближи само на три титли от водача във вечната ранглиста за спечелени трофеи от Големия Шлем - Роджър Федерер.
 
Швейцарецът победи на Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън".
 
31-годишната Мугуруса получава тази награда за първи път в кариерата си. Тази година тя триумфира на "Уимбълдън" и се изкачи до номер 1 в световната ранглиста. Испанката получи контузия на коляното в края на сезона и завърши годината като номер 2 след румънката Симона Халеп.
 
След първия си сезон заедно Лукаш Кубот (Полша) и Марсело Мело (Бразилия) спечелиха наградата за най-добра двойка мъже, а при женските дуети №1 за годината са Мартина Хингис (Швейцария) и Юн-Цзян Чан (Тайван). 
 
Отличените тенисисти ще получат наградите си на 5 юни следващата година в Париж по време на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос".