Тотнъм понамали напрежението върху Андре Вилаш-Боаш, след като победи с 2:0 Тромсьо в Норвегия.

Мачът от Лига Европа бе без значение за Шпорите, които вече си бяха осигурили място в следващия етап, но предвид обстоятелствата играчите се постараха и записаха 5-и пореден триумф в турнира, макар и да не бяха кой знае колко убедителни.

Въпреки че 10 играчи от първия отбор на Тотнъм изобщо не пътуваха с тима, Андре Вилаш-Боаш започна със силен състав, в който бяха Роберто Солдадо, Андрос Таунзънд, Муса Дембеле и Гилфи Сигурдсон. На пейката пък останаха Ян Вертонген, Люис Холтби и Ерик Ламела, както и младоци като Кени Макенвой, Шакил Култърст и Джордън Арчър.

Лондончани едва не получиха гол пак в самото начало, както срещу Сити. 50 секунди бяха изминали, когато Зденек Ондрашек се измъкна зад гърба на Майкъл Доусън, но стреля неточно от добра позиция.

Двубоят се играеше при минусови температури, така че може би очаквано добрите положения в първите минути липсваха. Гостите успяха да установят контрол върху топката, но не можеха да преодолеят сгъстената отбрана на норвежците.

След корнер все пак Етиен Капу пропусна да засече, а малко по-късно Муса Дембеле стреля над вратата от границата на наказателното поле. Последва хубав изстрел и на Сигурдсон, който обаче прелетя на сантиметри встрани от вратата.

Много активен бе и Таунзънд, който не спираше да тормози отбраната на домакините. Поредният му пробив завърши с подаване към Насер Шадли, чийто удар с глава обаче не попадна във вратата.

Малко преди паузата белгиецът направи пропуска на деня. Сигурдсон изведе Шадли давайки му пас с външната част на крака си и халфът имаше цялата врата на разположение, но стреля разочароващо над целта, за да зарадва феновете по трибуните.

Десетина минути след подновяването на играта Шпорите вкараха топката в мрежата, но попадението бе отменено. Солдадо овладя на далечната греда след свободен удар, след което намери Шадли, но реферът забеляза леко докосване до ръката на играча на Тотнъм и не зачете гола.

В 63-ата минута все пак логичното се случи. Сигурдсон центрира ниско от фаул и Влад Кирикеш се измъкна от пазача си, за да засече. Той не го направи, но зад гърба му плонжиралият Аднан Каузевич отклони топката покрай собствения си вратар.

В 75-ата минута Дембеле гарантира успеха. Хубаво разиграване завърши с пас на Холтби към Сигурдсон, който пък намери пролука през краката на защитник и изведе Дембеле, който от 7-8 метра нямаше как да пропусне.

Минута по-късно той бе близо и до втория си гол, след като първо стреля в гредата, а след това при добавката не намери целта, притиснат и от защитник. Така или иначе обаче триумфът вече бе гарантиран.

Съставът на Тотнъм: Фридъл, Ноутън, Доусън, Кирикеш, Фрайърс (71 Вертонген), Капу, Дембеле, Таунзънд, Шадли (71 Холтби), Сигурдсон (77 Ламела), Солдадо