Това е съперничество, което датира още от дните им в Испания, а сега в Англия то може да определи и изхода от борбата за титлата. Маурисио Почетино победи Манчестър Сити (2:0) в собствената му игра и по този начин може би показа, че е намерил цаката на Пеп Гуардиола.

Като треньор на Еспаньол аржентинецът постигна равенство 0:0 в първия си сблъсък с Гуардиола и неговата Барселона през януари 2009 г. Месец по-късно изненадващо дори постигна победа (2:1) на "Ноу Камп". Той отново направи същото и през уикенда на "Уайт Харт Лейн". И този път може би е в равна позиция със съперника си, тъй като Тотнъм показа, че е готов да се бори със Сити във Висшата лига. Тотнъм надхитри и надигра Сити с интензивна и дълбока преса, която по принцип е отличителен белег за Гуардиола. Накрая Шпорите можеха да спечелят и с по-комфортна преднина, но дори и така с победата успяха да покажат, че борба за титлата ще има. 

Гражданите бяха ужасни в защита. Притиснати от високата скорост на Тотнъм, се проявиха познатите проблеми в задни позиции от миналия сезон. Лондонският тим сложи край на серията от шест поредни победи на Сити и в същото време остана единственият непобеден отбор след първите седем кръга на шампионата. Почетино подходи смело с избора си на атакуващ състав и тактиката му пожъна успех, защото играчите му атакуваха съперника още в предни позиции и така го принудиха да допуска ужасяващи грешки. И автоголът на Коларов беше типичен пример за това. 

Деле Али беше вдъхновението в средата на терена, а Сон и бековете Роуз и Уокър не спряха да тичат през целия мач. Играчите на Почетино победиха и миналия сезон Сити с убедителното 4:1, но сега показаха настроение и отправиха ясно послание. Тимът от Манчестър беше разкъсан от Шпорите в средата на терена, докато пък новият вратар Браво изглеждаше слабото звено и всеки път, в който топката стигнеше до него, изглеждаше, че нещо може да се случи. Сити стабилизира играта си през второто полувреме, в края изпусна няколко положения, но те бяха без значение, защото мачът вече беше спечелен. Дори победата можеше да е с още по-убедителен резултат, ако Ламела не беше пропуснал дузпа. 

Навремето в Ла Лига Еспаньол с треньор Почетино бяха твърди аутсайдери в мачовете си срещу Барселона на Гуардиола, в чийто състав бяха Меси, Шави и компания. В Англия обаче няма да е така. Тотнъм показа, че е повече от това. Шпорите бяха изненадата в борбата за титлата през миналия сезон, но за разлика оттогава, когато отстъпиха пред Лестър, сега изглежда, че могат да докарат нещата докрай.

Джон Крос,  "Мирър"
Превод на вестник "7 дни спорт"