Барса удари с 3:1 Аякс на "Ноу Камп" в среща от група "F" на Шампионската лига и загря с победа за "Ел Класико" с Реал Мадрид този уикенд.

Попаденията за домакините забиха Неймар, Лео Меси и Сандро Рамирес. Точен за гостите бе Ануар Ел Гази. Така "каталунците" записаха втори успех в групата си и вече имат шест точки от три мача.

Домакините изцяло доминираха в срещата, създадоха повече от половин дузина чисти голови положения, забиха три гола, треснаха една греда, не дадоха почти никакви шансове на холандците и логично си взеха победата преди дербито с Реал Мадрид.

"Лалетата" от своя страна разочароваха през по-голямата част от мача, едва към края вдигнаха глава и си повярваха, но нямаха време за нещо повече от почетно попадение, което им донесе загубата.

Интересното в мача бе смяната на Лео Меси в 65-ата минута. Както е известно, през уикенда се появиха информации, че Меси е отказал да бъде заменен в шампионатната среща с Ейбар, но сега се подчини на Луис Енрике.

Също така трябва да се отбележи, че Барса допусна първи гол във вратата си в домакински мач през този сезон. Така "каталунците" взеха победата над Аякс и спестиха сили за "Ел Класико".


Барса започна атакуващо срещата и още в началото наложи преса и натисна сериозно холандците в собствената им половина. Това даде резултат веднага и в 7-ата минута "каталунците" вкараха.

Тогава Меси пусна страхотен пас към Неймар и той не сгреши, като опъна мрежата на Силесен за 1:0. Страхотно начало за испанците, които още повече се развихриха в следващите минути, докато гостите не знаеха къде се намират и изглеждаха на Ноу Камп, като аматьорски отбор, който не може да върже три точни паса.

Четири минути по-късно Меси залъга Велтман и стреля технично от ъгъла на наказателното поле, но топката мина до дясната греда. Домакините тотално доминираха, като играчите на Аякс трудно минаваха центъра на терена.

В 18-ата минута Меси и Иниеста разцъкаха технично пред дъгата на наказателното поле, след което за момент Меси се озова на чиста позиция, но в последния момент бе блокиран от Ван Рийн. Минута по-късно дойде и първата атака за Аякс.

Тогава Андерсен проби отдясно и стреля от около 30 метра, но в аут. Отговорът на Барса бе вълшебна атака. Алба премина двама играчи на холандците, пусна към Педро, който нахлу в наказателното поле и продължи с петичка към Меси, но той бе блокиран от Никлас Мойсандер.

В 24-ата минута логичното се случи и испанците мушнаха втори гол. Гостите сгрешиха при изнасянето на топката, при което Иниеста пресече пас в центъра, след което намери по фантастичен начин Меси, който нахлу в пеналта и с остър шут преодоля Силесен.

Вратарят на Аякс отби леко топката, но това не бе достатъчно и тя влетя в мрежата му за 2:0. Последва поредна атака на "каталунците" дело на Меси и Неймар, които с лекота преодоляха с двойно подаване Велтман, но Силесен предвидливо излезе и улови топката.

След половин час игра Меси се пусна през центъра, повлече след себе си трима холандски защитници, при което изведе технично Педро, по подобие на попадението на Неймар, но той стреля в лявата греда на Аякс.

Тези минути Барса тотално доминираше, а пред вратата на холандците вреше и кипеше от положения и атаки. Дани Алвес подаде към Меси отдясно, той проби до аутлинията, след което върна топката на дузпата, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата на Силесен.

В 33-ата минута Иван Ракитич центрира остро от пряк свободен удар, но Клаасен изчисти с глава. Четири минути по-късно холандците можеха да вкарат от нищото. Тогава Пике сгреши детински, но Кишна не се възползва и пропусна страхотен шанс.

Отговорът на испанците не закъсня. Иниеста се подигра със защитата на Аякс, след като преодоля петима играчи на гостите, излезе сам срещу Силесен, но стреля технично в тялото на вратаря.

До края на полувремето Аякс имаше два шанса да намали, но удари на Кишна и Сигторсон минаха до гредите на Стеген.
Второто полувреме започна с ново положение за Барса. Меси навърза двама играчи на Аякс на ъгъла на наказателното поле, последва силен удар, но над вратата.

В 49-ата минута Лео заби нов гол, но попадението му правилно бе отменено поради засада. Каталунците правеха каквото си пожелаят и през това второ полувреме. В 52-ата минута Меси направи уникален дрибъл в пеналта на гостите, но стреля от външната страна на мрежата на Силесен.

Постепенно холандците успяха да живнат и да изнесат за кратко топката в половината на Барса, но не се възползваха от един отличен шанс открил се пред Ван Рийн, който отблизо стреля в аут. След час игра темпото на игра леко падна, Барса върна газта и прие действията в средата на терена.

В тези минути двата отбора разиграваха многоходово, без каквито и да било голови положения. В 63-ата минута Пике едва не си заби ефектен автогол, след като се опита непохватно да изчисти една топка с десния крак и я прати леко над напречната греда.

Три минути по-късно Лео Меси бе сменен. Както е известно, през уикенда се появиха информации, че Меси е отказал да бъде заменен в шампионатната среща с Ейбар, но сега се подчини на Луис Енрике.

Треньорът замени и Иниеста малко по-късно, за да запази силите на основните си играчи за "Ел Класико" този уикенд. Това определено повлия на играта и темпото още повече падна. В 71-ата минута Иван Ракитич стреля от дъгата на наказателното поле, но Силесен спаси.

Малко по-късно последва удар на Педро, но неточно в аут. Десет минути по-късно резервата Рафиня стреля от воле, но топката мина до дясната греда на Силесен. Последва и удар на Дани Алвеш от фаул, но високо над вратата.

В 88-ата минута Аякс се върна в мача, след като вкара от нищото. Тогава резервата Ел Гази се възползва от едно разбъркване в наказателното поле на домакините и отблизо опъна мрежата за 2:1. Това бе и първо попадение във вратата на Барса в домакински мач през този сезон.

До края обаче Барса контролираше играта и дори вкара трето попадение дело на резервата Сандро Рамирес в продължението на мач. Така "каталунците" си взеха заслужената победа.

Барселона - Аякс 3:1

Голмайстори:

1:0 Неймар (7)

2:0 Меси (24)

2:1 Ануар Ел Гази (88)

3:1 Рамирес (93)

Барса: Марк-Андре Стеген, Дани Алвеш, Марк Бартра, Жорди Алба, Иван Ракитич, Хавиер Масчерано, Андрес Иниеста (76 - Рафиня), Педро, Лео Меси (66 - Мунир Ел Хадади), Неймар (61 - Рамирес)

Аякс: Йеспер Силесен, Рикардо ван Рийн, Джоел Велтман, Никлас Мойсандер, Ник Виргевер, Ники Зимлинг (56 -  Жайро Ридевалд.), Дейви Клаасен, Лукас Андерсен, Ласе Шьоне, Колбейн Сигторсон (73 - Ануар Ел Гази), Рикардо Кишна (46 - Аркадиус Милик)