Галерия

Лудогорец започна по чудесен начин участието си в група "А" на Шампионска лига, след като направи 1:1 при гостуването си на Базел и по този начин донесе първа точка за клубния ни футбол при гостуване в най-силния европейски турнир.

Срещата на стадион "Санкт Якоб Парк" предложи много напрежение и интересни моменти и беше белязана от две принудителни смени – на Марк Янко и Натанаел. В началните минути Базел наложи домакински натиск, а най-опасният на терена беше исландският национал Биркир Бярнасон. Разградчани обаче успяха да се справят с устрема на домакините и после изравниха играта.

В 45-ата дойде звездният момент на Джонатан Кафу. Той получи брилянтен пас от Марселиньо, финтира защитник и с удар в далечния ъгъл откри резултата. След почивката Базел вдигна оборотите, но "орлите" се справиха и с това предизвикателство. Точно, когато не се виждаше как Базел ще изравни, Владислав Стоянов допусна грешка и Ренато Стефан (80) с шут от движение оформи крайното 1:1.

Спечелената точка обаче е много важна за Лудогорец, тъй като тя ще даде големи шансове на българския хегемон в борбата за 3-то място в групата. По този начин възпитаниците на Георги Дерменджиев прекъснаха и неприятната си серия от две загуби – 0:2 и 0:4, на този стадион. В следващия кръг Лудогорец приема ПСЖ на националния стадион "Васил Левски", като мачът е на 28 септември. Парижани пък направиха 1:1 с Арсенал у дома, а в 90-ата минута Марко Верати получи червен картон и ще е наказан за гостуването у нас.

ПРОСЛЕДЕТЕ РАЗВОЯ НА МАЧА ПО МИНУТИ ТУК!


Първият шанс в мача се откри пред Базел още във 2-ата минута, когато Бярнасон бе изведен през центъра на защитата и технично опита да прехвърли Владо Стоянов, но вратарят сигурно улови. В ответната атака Кафу с великолепен финт се справи с противников защитник и нахлу в наказателното поле, но ударът му по диагонала излезе в аут.

Високото темпо на мача продължи и в 6-ата минута швейцарците организираха отлична атака. Тогава Бярнасон направи няколко поредни подавания със свой съотборник по дясното крило, освободи се и центрира успоредно на голлинията, където връхлитащият Стефан засече технично с пета, но Минев изчисти от голлинията.

В следващите минути Базел имаше пълно надмощие и създаде няколко напечени положения пред противниковата врата, но те не завършиха с изстрел. След малко повече от четвърт час игра разградчани получиха кошмарна новина, след като капитанът Дяков се свлече контузен на тревата. Халфът веднага получи медицинска помощ и малко след това се завърна в игра.

В 21-ата минута Мисиджан беше изведен с дълъг пас по дясното крило, вратарят излезе неразчетено, но успя да изчисти с ръка точно на границата на наказателното поле. След последвалия тъч Вандерсон засече с глава от малък ъгъл, но по никакъв начин не затрудни Вацлик. Малко по-късно домакините създадоха ново напрежение пред вратата на българския отбор. Делгадо проби и подаде към Янко, той отправи удар без да се замисля, но на пътя на топката застана Моци.

След малко повече от половин час игра Базел можеше да поведе от нищото. При дълго центриране Янко се справи безпроблемно с Паломино и стреля с глава, след което топката премина на сантиметри от целта. Последва корнер, след който защитата на Лудогорец се справи и изчисти.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/W20qvUSU8tc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Така се стигна до 45-ата минута, когато "орлите" отриха резултата при бърза контра. Марселиньо демонстрира отличен поглед върху играта и изведе Кафу, бразилският нападател с великолепен финт елиминира Ланг и с удар по земя в далечния ъгъл вкара първия гол за Лудогорец през този сезон в груповата фаза на Шампионска лига – 1:0!

Второто полувреме започна с мощен натиск на Базел и в 50-ата минута Думбия получи в наказателното поле и шутира, но Паломино застана на пътя на топката. 6 минути по-късно швейцарците пропуснаха чудесен шанс да възстановят равенството. Защитата на Лудогорец допусна груба грешка, Стефан нахлу в наказателното поле и пусна пас успоредно на голлинията. Там Думбия чакаше да скъса мрежата, но в решаващия момент Натанаел изчисти.

В следващите минути Базел значително вдигна оборотите, докато Лудогорец се опитваше да накъсва играта. Това нажежи обстановката и след малко повече от час игра последваха груби влизания от страна и на двата отбора и главният съдия Алексей Кулбаков (Беларус) раздаде няколко бързи картона, за да успокои страстите.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/bZ8n9agHt4o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Така се стигна до 80-ата минута, когато натискът на Базел даде резултат. Ланг центрира от левия фланг в наказателното поле, Владо Стоянов не успя да избие добре, Стефен изпревари Минев и с удар от движение от ъгъла на вратарското поле направи 1:1! Георги Дерменджиев взе мерки и изкара от игра Вандерсон за сметка на защитника Пластун, с което ясно показа, че иска да запази равенството.

Това се оказа добър ход, до края не падна нов гол и Лудогорец спечели първа точка през този сезон в груповата фаза на Шампионска лига. 

Базел – Лудогорец 1:1

Голмайстори:

0:1 Кафу (45)
1:1 Стефен (80)

Базел: 1.Томаш Вацлик, 5.Михаел Ланг, 23. Едер Баланта, 3.Адама Траоре, 34.Таулант Джака, 7.Лука Дзуфи (70-Франсон), 8.Биркир Бярнасон, 10.Матиас Делгадо (к) (82-Кала), 11.Ренато Стефен, 21.Марк Янко (39-Думбия)
Резерви: 18.Жермано Вайлати, 4.Омар Габер, 6.Жофри Дие, 39.Давиде Гайя, 88.Сейду Думбия, 26.Даниел, 15.Александър Франсон
Треньор: Урс Фишер

Лудогорец: 21.Владислав Стоянов, 25.Йордан Минев, 27.Козмин Моци, 5.Хосе Луис Паломино, 6.Натанаел (83-Витиня), 12.Абел Анисе, 18.Светослав Дяков (к) (90-Саша), 93.Върджил Мисиджан, 84.Марселиньо, 88.Вандерсон (85-Пластун), 22.Джонатан Кафу
Резерви: 1.Милан Борян, 8.Лукас Саша, 11.Жуниор Кишада, 77.Витиня, 32.Игор Пластун, 28.Клаудиу Кешеру, 92.Джоди Лукоки
Треньор: Георги Дерменджиев

Базел, ст.: "Санкт Якоб Парк"
Съдия: Алексей Кулбаков (Беларус)
Жълти картони: Стефен (Базел); Вандерсон, Натанаел (Лудогорец)