Националният ни отбор по волейбол започна участието си в Световното първенство в Италия с безапелационна победа срещу аутсайдера Китай с 3:0 гейма. Водените от Силвано Пранди "лъвове" бяха с класи над съперника и логично се поздравиха с успеха с в тази среща.

В първия двубой от нашата група, Франция успя да надделее с 3:2 гейма над Чехия, след като на два пъти "петлите" повеждаха, но допускаха изравняване, в тай-брека те сложиха точка на спора.

Двубоят в Торино обаче прикова българските фенове пред телевизорите, а играта на волейболистите ни достави безкрайно удоволствие, защото показахме не само редовната класа в атака, но и онази добра игра на блок, която ни изведе до медал на европейското първенство миналата година и също така стабилно посрещане.

Иначе първият гейм започна съвсем според очакванията - България поведе с две точки и въпреки че допусна изравняване, на първото техническо прекъсване поведохме с 8:6. Силната ни игра в защита и буквално неуловимата ни атака доведе до пет точки разлика на втората пауза. В крайна сметка тоталната ни доминация бе закономерно подпечатана с показателен резултат - 25:14.

Следващата част бе една идея по-оспорвана, но отново преимуществото бе на наша страна, а играта ни в защита наистина ни дава повод за оптимизъм, макар и срещу непретенциозен съперник. Полека увеличихме дистанцията и дори краткото ни отпускане в края не помрачи радостта ни - перфектен блок на Йосифов доведе до 25:19.

Препълнената с българи зала видя един летящ национален отбор в третата част. Владо Николов пускаше торпедо след торпедо, а блокадата ни нямаше как да бъде пробита. След 8:5 на първото техническо прекъсване, "лъвовете" вдигнаха оборотите и поведоха с 16:11. Летежът ни обаче секна в края и изглежда високомерието ни позволи на Китай да стопи разликата до една точка при 17:18. Наложи се да положим допълнителни усилия, за да успеем в крайна сметка да стигнем до 25:22 и да спечелим срещата.

С най-много точки от волейболистите ни се отличиха Матей Казийски и Владо Николов - двамата отбелязаха по 14. След тях се нареди Ники Николов с 9. За азиатците най-добър бе Пин Чен с 13.

Утре любимците ни ще премерят сили с основния ни съперник в групата Франция. Двубоят отново започва в 22:00 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ 1. В понеделник от 18:00 часа ще премерим сили и с Чехия в последния си мач от група "Е".

България - Китай 3:0 (25:14, 25:19, 8:5)

България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров- либерото (Николай Пенчев)
Старши-треньор: Силвано Пранди

Китай: Хонмин Бян, Пен Гуо, Джинтао Ксу, Пин Чен, Цион Шен, Рунмин Ли – Ци Рен-либеро
Старши-треньор: Джянан Жу