САЩ победи Куба с 3:0 гейма (25:23, 25:22, 25:23) в първия полуфинал от финалите на Световната лига по волейбол в София и чака своя съперник за финала в неделя вечер.

Американците показаха по-солидна игра пред около 4 000 души в зала „Арена Армеец” и ще спорят за титлата с победителя от втория полуфинал между България – Полша, който започва в 21:45 часа.

Капитанът на САЩ Клейтън Стенли завърши с най-много точки в мача – 17, а Матю Андерсън добави 13. За Куба с най-голям точков принос беше звездата на тима Вилфредо Леон с 16, Йенри Бел записа 14.

И трите гейма се развиха по идентичен начин. САЩ играеше по-стабилно, а кубинците на моменти изпадаха в дупка и атакуваха прекалено идентично през Леон, който не можеше всеки път да преодолява блока на янките.

По-добрата блокада и по-точният сервис помогнаха на американците да измъкнат първия гейм с 25:23.

Карибците взеха аванс от 4 точки във втория при 12:8, но тогава дойде ред на капитана Клейтън Стенли да се намеси и да обърне нещата в полза на "Янките". С 5 поредни точки на негов сервис американците поведоха и сломиха психически съперника, след което затвориха частта при 25:22.

Третият гейм бе най-равностоен, но мачът завърши със скандал. При 24:23 и мачбол за САЩ Вилфредо Леон заби на линията в полето на американците, но съдията отсъди аут без блокада и победата бе факт за САЩ след 25:23 и 3:0 гейма.

Финалът е първи за САЩ в Световната лига от 2008 година насам, а довечера България има шанс да стигне до първи мач за титлата в турнира, ако победи Полша пред екзалтираните фенове в „Арена Армеец”.