България победи аутсайдера Египет с 3:2 (25:22, 26:24, 23:25, 20:25, 15:11) гейма в двубой от група "С" на световното първенство по волейбол, което се провежда в Полша.

Експерименталният български състав не започна добре и още в самото начало нашият съперник отвори разлика от три точки, водейки с 8:5 на първото техническо прекъсване.

"Лъвовете" изръмжаха и набързо обърнаха резултата в своя полза. Сред най-активните в нашите редици бяха Милушев и Алексиев. Блокадата ни измъчваше противника, като Градинаров изригна на няколко пъти с единичен блок.

След  второто техническо прекъсване вече имахме аванс от две точки, който набъбна до 20:17 след поредните отлични блокади и силни сервиси на родните състезатели. България стигна до три геймбола и оползотвори втория от тях, благодарение на мощната акция на Градинаров.

Момчетата на Пламен Константинов поведоха с 8:6 точки във втория гейм, запазвайки преднината си при второто техническо прекъсване. Египтяните не се смутиха и обърнаха резултата в своя полза до 21:18.

България реагира с две поредни успешни блокади и се върна в борбата за втория гейм. Блок-аут след удара на Милушев ни осигури геймбол, а малко след това той завърши партията с прекрасна атака по правата.

Нашите взеха първите четири точки на третия гейм, но малко след първото техническо прекъсване "фараоните" поведоха. Те продължиха в същото темпо, дръпвайки с 20:18 точки.

Въпреки, че успяхме да изравним, Градинаров бе спрян от блокадата след бърза контраатака, а после той изкара топката в аут. Египет стигна да две точки за спечелване на партията и реализира втората от тях, когато Гоцев изкара топката в аут от сервис.

Колебливата игра в редиците на българския тим продължаваше. Взехме първите две точки на четвъртия гейм, но изоставахме с две точки на първото техническо прекъсване и с цели пет при второто, а Египет спечели гейма с 25:20 точки и изравни.

Вдъхновените африканци яхнаха вълната и дръпнаха с 4:1 точки в тайбрека, което накара селекционера ни Пламен Константинов да поиска прекъсване. От 2:6 спечелихме четири поредни точки, които ни оставиха в борбата за мача.

При 10:10 ръцете на египтяните започнаха да треперят и те не рискуваха достатъчно. Това позволи на нашите да дръпнат с три точки и малко по-късно те спечелиха гейма с 15:11, а с това и мача.

България събра 9 точки, но остава на втора позиция зад лидера Русия. Утре играем със Сборная в директен спор за първото място в групата. Египет пък се отлепи от дъното, печелейки първата си точка в турнира.

 

БЪЛГАРИЯ - Египет  3:2 (25:22, 26:24, 23:25, 20:25, 15:11)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров-либеро

Египет: Ахмед Абделхай, Махнут Абделрехим, Ахмед Елкотб, Мохамед Абу, Мохамед Бадави, Абдала Хосам, Мохамед Моавад-либеро