България се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по волейбол за мъже, след като се наложи с 3:1 гейма над Финландия.

„Трикольорите” загубиха първия гейм, но показаха характер и стигнаха до обрат в резултата.

В следващата фаза на надпреварата съперник на „лъвовете” ще бъде Сърбия.

Първи гейм:

Резултатът вървеше точка за точка в началото на първия гейм. При двойна блокада срещу Скримов финландците поведоха с 5:4, но бързо Виктор Йосифов върна равенството в точките.

След два добри сервиса на Георги Братоев националите поведоха с 8:6, когато дойде и първото техническо прекъсване.

„Лъвовете” обаче изпуснаха инициативата и при 14:12 в полза на финландците Пламен Константинов поиска прекъсване.

Финландия водеше с 20:18 и успя да задържи аванса си, затваряйки първия гейм при 25:23 в своя полза. В първия гейм националите ни направиха много грешки при сервис, което се отрази и на крайния резултат – девет грешни сервиса и геймът бе загубен след 26 минути игра.

Втори гейм:

България поведе със 7:5 във втория гейм, но финландците бързо изравниха след сервис в мрежата на Йосифов и лошо посрещане на Ники Пенчев.

„Лъвовете” обаче показаха зъби и направиха пет поредни точки, повеждайки с 12:7.

Волейболистите ни продължиха с добрата игра и дръпнаха с 16:12, но финландците намалиха на 15:16.

Авансът на националите ни се увеличи и момчетата на Пламен Константинов затвориха гейма при 25:21.

Трети гейм:

Отлично начало имаха националите в третия гейм, повеждайки с 9:2. Разликата стана още по-голяма и „лъвовете” дръпнаха в резултата с 15:5. В крайна сметка спечелихме и третия гейм с разгромното 25:11.

Четвърти гейм:

Летящ старт имахме и в последния четвърти гейм, в който първо поведохме с 4:0. Разликата се увеличи и българите поведоха с 13:6. При десет точки преднина – 20:10, бе въпрос на време мачът да приключи в полза на България, което и стана факт при резултат 25:12.